Brezza Barbera d’Alba ‘Vigna Santa Rosalia’ 2021

Rypälelajikkeet

100% Barbera

Alkoholi

13,50

Luonnehdinta

Marjainen ja kukkea tuoksu. Paljon villivadelmaa ja mansikkaa, aavistus Carne Crudaa (lihaisuutta). Maku on keskitäyteläinen, mukavan hapokas ja hedelmäinen.

Ruokasuositus

Monipuolinen kumppani erilaisille kevyemmille liharuoille. Sopii esim. mainiosti italialaisten klassikkokinkkujen Felino Salami sekä Mortadellan kanssa, tomaattipohjaisen pizzan kyljessä. Laitat lautaselle sitten melkein mitä tahansa, tämä mehukas Barbera varmasti toimii vähintäänkin melko hyvin. Tarjoile aavistuksen viilennettynä.

Viinialue

DOC Barbera d'Alba. Rypäleet tähän viiniin tulevat 0,9ha kokoiselta tarhalta Alban kylän ja Diano d'Alban rajalta. Köynnökset istutettu vuonna 1952.

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Viini kypsyy 9 kk ajan terästankeissa ja julkaistaan markkinoille aina sadonkorjuun jälkeisenä kesänä. Viini on suljettu Vinolock-lasikorkilla.

Hinta

21,50  ALV. 24%

Piemonte, Italia

Brezzan perhe on viljellyt köynnöksiä jo vuodesta 1885 saakka ja viinitila on edelleen saman perheen omistuksessa. Tällä hetkellä tilasta vastaa neljännessä sukupolvessa Enzo Brezza, jonka ensimmäinen vuosikerta oli 1989. Enzo Brezzan setä sekä kummisetä on yksi legendaarisimmista viinintekijöistä Piemontessa, Bartolo Mascarello. Brezza viljelee yhteensä 20 ha viinitarhoja, joista suurin osa sijaitsee Barolon communessa. Brezzalla on myös tarhoja Monforte d'Alban puolella sekä Novellossa. Noin 3 kolme hehtaaria tarhoista sijaitsee Nebbiolo d'Alban sisällä. Vuosituotanto on noin 100 000 pulloa.

Brezzaa voidaan pitää perinteisenä Barolo tuottajana, mutta myös osittain modernistina. Vanhat köynnökset, sadonkorjuu tapahtuu käsin, viinit käyvät villihiivoilla, maseraatiot ovat pitkiä, viinit kypsyvät isoissa vanhoissa Slavonialaisissa tammisammoissa (3000l), viinejä ei kirkasteta eikä suodateta. Poikkeuksena Piemonten alueen 'normiin', Brezzan tuotanto on kokonaan sertifioitua luomua (since 2015). Brezza myös sulkee kaikki heidän DOC-tason viininsä lasikorkilla (Vinolock).

Brezzan viinejä voisi kuvailla eleganteiksi ja puhdaspiirteisiksi, joista ei puutu luonnetta eikä karakteeria. Viinit kestävät hienosti kypsytystä, mutta ovat varsin herkullisia nautittavia heti vuosikerran julkaisusta.

"Brezza remains one of Piedmont's great undiscovered gems. The estate's Barolos, made in a rigorously traditional style, show tons of vintage and vineyard character in the classic, mid-weight style that is the signature of traditionally made Barolos." - Antonio Galloni