Piuze Chablis Terroir de la Chapelle 2020

Rypälelajikkeet

Chardonnay

Alkoholi

12,00 %

Luonnehdinta

Kristallinkirkas, keskisyvä sitruunankeltainen väri. Tuoksu on avoin, tyylikäs, raikas, moniulotteinen; sitrusta, omenaa, ruutia, persikkaa. Maku on kuiva, raikas, pitkä ja hedelmäinen.

Ruokasuositus

Äyriäiset, raikkaat kalaruuuat.

Lehdistö

 89/100p Allen Meadows: Once again the recent bottling has left a mark as the nose is presently dominated by residual sulfur though the fruit seems ripe. More interesting are the solidly intense and concentrated medium weight flavors that possess an attractive mid-palate texture before concluding in a dry, saline and lemony finale. This needs to develop better depth but the underlying material appears to be present for that to occur and my rating offers the benefit of the doubt that it will.

Pullokoko

75 cl

Laatikkokoko

12 kpl/laatikko

Muuta

Vuonna 1959 istutetut köynnökset.

Hinta

28,50  ALV. 24%

Chablis, Ranska

Patrick Piuze syntyi vuonna 1973 Quebecissa, Kanadassa. Kahdeksantoistavuotiaana Piuze tapasi Marc Chapoutierin, joka inspiroi häntä etsimään uraa viinimaailmasta. Piuze matkusteli vuosia eri puolilla maailmaa tehden töidä viinitiloilla Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Israelissa. Palattuaan takaisin Kanadaan Piuze perusti Le Pinot Noir-nimisen viinibaarin Montrealin keskustaan. Ura ravintoitsijana ei kuitenkaan tyydyttänyt häntä täysin ja vuonna 2000 Piuze muutti Ranskan Bourgogneen ja aloitti työt Oliver Leflaiven viinitalossa, Puligny-Montrachetin kylässä. Piuzen lahjat huomattiin nopeasti ja hänet nimitettiin toisena vuotenaan Olivier Leflaiven Chablis-tuotannosta vastaavaksi viinintekijäksi. Leflaiven palveluksesta hänet palkattiin La Maison Vergetille (Jean-Marie Guffens), jonka viinit tunnetaan hienosta terroir-tyylistään. Ura eteni varsin nopeaan tahtiin ja pian Piuze oli jo Jean-Marc Brocardin talolla kellarimestarin tehtävässä. Vuonna 2008 Piuze päätti kuitenkin ryhtyä yrittäjäksi ja perusti omaa nimeään kantavan talon. Piuze oppi edellisissä työpaikoissaan tuntemaan Chablis'n parhaat viininviljelijät ja tarhat, joten hän onnistui heti tekemään sopimuksia parhaiden pienviljelijöiden kanssa. Ideana on tuottaa voimakkaan terroir-luonteen omaavia Chablis-viinejä, vanhojen köynnösten rypäleistä. Piuze valvoo tarhojen viljelyä tarkkaan ja sato korjataan kokonaan käsin. Monet Piuzen tarhoista sijaitsevat legendaarisen Raveneaun tarhojen naapurissa. Viinit käyvät teräastankeissa ja osa viineistä saa kypsyä 6-8 vuotta vanhoissa tammitynnyreissä, jotka ovat aina vanhoja. Piuze pyrkii puhdaspiirteiseen ja mineraaliseen tyyliin, jota tammiaromit eivät peitä. Chaptalisointia pyritään välttämään ja entsyymien sekä muiden viininvalmistusaineiden käyttö ei kuulu Patrickin valmistustekniikoihin. Piuze tuottaa noin pariakymmentä eri Chablis-viiniä, Petit Chablis-tasosta aina parhaisiin Grand Cru viineihin. Vuosituotanto on runsaat 100 000 pulloa. Talon ensimmäinen vuosikerta oli 2008 ja Piuze on jo ehtinyt saada viljalti positiivista huomiota maailman viinilehdistön parissa.