Tissot Chardonnay les Bruyères 2020

Bénédicte & Stéphane Tissot, Jura, Ranska

Luomu Väliaikaisesti loppu Au naturel

Väliaikaisesti loppu

Rypälelajikkeet

Chardonnay

Alkoholi

14,00 %

Luonnehdinta

Kirkas, syvän kultainen väri. Tuoksu on aromaattinen ja eläväinen; kypsää sitruunaa, punaista omenaa, pähkinää ja paahteisuutta. Maku on kuiva, melko täyteläinen, ryhdikäs ja kevyesti paahteinen. Graviersiin verrattuna tämä viini on paljon isompi ja harteikkaampi.

Ruokasuositus

Tyylikkäät runsasmakuiset kala- ja äyriäisruoat, tuhti maalaisranskalainen keittiö, raakamakkarat sekä kypsä Comté- sekä Morbier-juusto.

Viinialue

AOC Arbois, Juran pohjoisosassa. Rypäleet on kerätty yhdeltä reilun hehtaarin kokoiselta les Bruyères -palstalta. Maaperä on pääosin savea ja merkkeliä. Tämän vanhan palstan köynnökset on istutettu vuosien 1938-1970 aikana.

Pullokoko

75 cl

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Viini on kypsynyt 16 kuukautta hiivasakan päällä 228 l tammitynnyreissä, joista 20 % uusia. Tissot'n viinitalo noudattaa tarhoillaan biodynaamisia viljelyperiaatteita (Demeter- ja Ecocert-sertifioitu).

Hinta

55,00  ALV. 24%

Jura, Ranska

Stéphane Tissot on Burgundin ja Sveitsin välissä sijaitsevan Juran viinialueen yksi kirkkaimmista tähdistä. Talon perinteitä ja energistä innovaatiota yhdistelevät puhtaat 'terroir'-henkiset viinit ovat saavuttaneet huimasti suosioita maailmalla ja talo onkin ollut yksi tärkeimmistä Juran viinien sanansaattajista maailmalla. André sekä Mireille Tissot perustivat tilan 1962 ja vuodesta 1990 eteenpäin viinitilasta on vastannut heidän poikansa Stéphane yhdessä vaimonsa Bénédicten kanssa. Stéphanen otettua tilan hoitoonsa, hän muutti koko toiminnan biodynaamiseksi (Demeter- ja Ecocert-sertifioitu) ja mahdollisimman luonnonmukainen toiminta, sekä alhaiset sulfiittimäärät ovat olleet talon linjaus alusta saakka.

Perhe omistaa yhteensä 32 hehtaaria viinitarhoja Arbois'n ja Côtes de Juran parhaimmilta palstoilta, joista talo tuottaa lähes 30 eri viiniä. Stéphane Tissot'n valitsema biodynaaminen ja laadusta tinkimätön työtapa vaatii paljon työvoimaa ja suht' pienellä viinitalolla onkin 15 vakituista työntekijää ympäri vuoden. Talo tuottaa Juran alueelle tyypillisiä viinejä vaaleasta Savagnin-lajikkeesta sekä punaisista Trousseau- ja Poulsard-rypälelajikkeista, mutta tuotannossa on myös viinejä klassisesta Chardonnaysta ja Pinot Noirista. Talo tuottaa myös upeita samppanjamenetelmällä tehtyjä kuohuviinejä, sekä Juran alueen perinteisiä Vin Jaune- ja Vin de Paille-viinejä. Kaikkia Tissot'n viinejä yhdistää Burgundin alueeltakin tunnettu raikkaus, eleganssi ja struktuuri yhdistettynä kuitenkin Juran alueen omalaatuisuuteen.