Tissot Chardonnay les Graviers 2018

Rypälelajikkeet

Chardonnay

Alkoholi

14,50

Luonnehdinta

Kirkas, vaalean kultainen väri. Tuoksu on upean aromaattinen ja eläväinen; kypsää sitruunaa, punaista omenaa, pähkinää ja aavistus belgialaisen geuze-oluen tyyppistä aromimaailmaa. Maku on kuiva, intensiivisen hapokas ja kevyesti paahteinen, mutta Tissotin tyyliin samalla todella puhtaan hedelmäinen ja tyylikäs.

Ruokasuositus

Aperitiivi, tyylikkäät klassiset kala- ja äyriäisruoat, tuhti maalaisranskalainen keittiö (esim. Coq au Vin ja huhtasienet) sekä kypsä Comté- sekä Morbier-juusto.

Viinialue

AOC Arbois, Juran pohjoisosassa. Rypäleet on kerätty yhdeltä 1,6 hehtaarin kokoiselta les Graviers -palstalta. Maaperä on pääosin kalkkikiveä ja savea. Köynnösten keski-ikä on 40 vuotta ja satoisuus vuonna 2014 vain 20 hl/hehtaari.

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Viini on kypsynyt 16 kuukautta 228l tammitynnyreissä, joista 1/3 uusia. Tissotin viinitalo noudattaa tarhoillaan bio-dynaamisia viljelyperiaatteita (Demeter ja Ecocert-sertifioitu).

Hinta

44,00  ALV. 24%

Jura, Ranska

Stéphane Tissot on Burgundin ja Sveitsin välissä sijaitsevan Juran viinialueen yksi kirkkaimmista tähdistä. Talon perinteitä ja energistä innovaatiota yhdistelevät puhtaat 'terroir'-henkiset viinit ovat saavuttaneet huimasti suosioita maailmalla ja talo onkin ollut yksi tärkeimmistä Juran viinien sanansaattajista maailmalla. André sekä Mireille Tissot perustivat tilan 1962 ja vuodesta 1990 eteenpäin viinitilasta on vastannut heidän poikansa Stéphane yhdessä vaimonsa Bénédicten kanssa. Stéphanen otettua tilan hoitoonsa, hän muutti koko toiminnan biodynaamiseksi (Demeter- ja Ecocert-sertifioitu) ja mahdollisimman luonnonmukainen toiminta, sekä alhaiset sulfiittimäärät ovat olleet talon linjaus alusta saakka.

Perhe omistaa yhteensä 32 hehtaaria viinitarhoja Arbois'n ja Côtes de Juran parhaimmilta palstoilta, joista talo tuottaa lähes 30 eri viiniä. Stéphane Tissot'n valitsema biodynaaminen ja laadusta tinkimätön työtapa vaatii paljon työvoimaa ja suht' pienellä viinitalolla onkin 15 vakituista työntekijää ympäri vuoden. Talo tuottaa Juran alueelle tyypillisiä viinejä vaaleasta Savagnin-lajikkeesta sekä punaisista Trousseau- ja Poulsard-rypälelajikkeista, mutta tuotannossa on myös viinejä klassisesta Chardonnaysta ja Pinot Noirista. Talo tuottaa myös upeita samppanjamenetelmällä tehtyjä kuohuviinejä, sekä Juran alueen perinteisiä Vin Jaune- ja Vin de Paille-viinejä. Kaikkia Tissot'n viinejä yhdistää Burgundin alueeltakin tunnettu raikkaus, eleganssi ja struktuuri yhdistettynä kuitenkin Juran alueen omalaatuisuuteen.