Clape Cornas 2020

Rypälelajikkeet

Syrah

Alkoholi

13,50 %

Luonnehdinta

Syvä, rubiininpunainen väri. Tuoksu on punaisten, kypsien marjojen sävyttämä; kirsikkaa, yrttejä, vaniljaa. Maku on täyteläinen, ryhdikäs, mehevän hedelmäinen ja intensiivinen.

Ruokasuositus

Punaiselle lihalle, riistalle, koville juustoille.

Viinialue

Tuottajan vanhat köynnökset (30-80 vuotta) Cornasin rinteillä. 30 % sekoituksesta tulee Reynardin maineikkalta etelään viettävältä palstalta. Maaperä on pääosin graniittia.

Lehdistö

97-98/100p Vinous: "Glass-staining ruby. Intensely perfumed dark berry preserve, violet oil, olive, cured meat and woodsmoke scents show fine definition and vibrant spice- and mineral-driven lift. Offers palate-staining, spice-laced blackberry, bitter cherry, fruitcake and violet pastille flavors that deepen and open up steadily through the midpalate, while maintaining energy. The strikingly long, penetrating finish features youthfully chewy tannins, a sweet touch of cola and lingering floral and exotic spice qualities. All whole clusters and no new oak, as usual."

97/100p Jeb Dunnuck: "The flagship 2020 Cornas is a beauty! Clearly in the same league as recent top vintages, it has a wild bouquet of black and blue fruits, liquid violets, game, and iron, with some incense and spice thrown in for good measure. It's slightly more round and sexy compared to the more powerful 2019, but it’s perfectly balanced, with ripe tannins and a great finish. This heavenly Cornas will be drinkable in just 3-4 years and evolve for two decades."

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Viiniä tuotetaan vuodessa noin 18 000 pulloa. Viinin kypsytys on kestänyt 20-22 kuukautta vanhoissa ovaaleissa tammisammioissa (foudre).

Rhône, Ranska

Cornas käsittää kaikkiaan vain noin 130 hehtaaria erityisen suojaisia tarhoja karussa graniittipitoisessa maaperässä. Useimmat tarhat viettävät etelään ja kaakkoon, mikä tuo rypäleisiin runsaasti väriä ja konsentraatiota. Cornasin viinit tunnetaan mehevinä, runsaina ja ryhdikkäinä. Auguste Clapen viinitalo on Cornasin legenda. Ensimmäinen pullotettu vuosikerta oli 1955 ja 1969 alkaen koko tuotanto on pullotettu tilalla. Tila on hyvin pieni, vain 8,5 hehtaaria, josta 5,5 hehtaaria sijaitsee Cornasin alueella. Talon tarhat jakaantuvat 16 eri palstaan. Köynnösten keski-ikä on korkea ja niiden tuotanto vähäinen, vain noin 35 hehtolitraa hehtaaria kohden. Pyrkimyksenä on tuottaa erittäin kypsiä, voimakkaan makuisia rypäleitä. Viininvalmistus on perinteistä; betonitankeissa suoritetun alkoholikäymisen jälkeen viinejä kypsytetään ikivanhoissa, isoissa tammisammioissa noin 20-22 kuukautta. Cornasin ohella Clape tuottaa hieman Côtes du Rhône -viiniä, joka tehdään osittain Cornasin tarhojen nuorten köynnösten rypäleistä, sekä Vin des Amis-nimistä "pöytäviiniä" tasamaalla kasvaneista rypäleistä. Punaviinin ohella Clape tuottaa noin 1200 pulloa valkoista Saint-Peray-viiniä marsanne-lajikkeesta. Talon johdossa on nykyään Auguste Clapen poika Pierre-Marie, poikansa Olivierin kanssa.