Kuvaus
Dal Forno Amarone della Valpolicella ‘Monte Lodoletta’ 2017
Rypälelajikkeet
Alkoholi
Kuvaus
Tuottajan mukaan 2015 vuosikerta oli lähes täydellinen heidän köynnöksille ja rypäleille.
Ruokasuositus
Meditaatio viini, ruokalaji sellaisenaan. Runsaat talviset lihapadat ja voimakkaat kypsät kovat juustot.
Viinialue
Lehdistö
97/100p Vinous: “With the 2016 still being held for release down the road as it slowly comes into focus, today it's the 2017 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta that is being released into the market. This is dark, sultry and almost animalistic in nature, as crushed fall leaves and earth tones open the experience, giving way to masses of macerated black cherries, cedar shavings, spiced cookies and a lifting hint of camphor. It floods the palate with velvety textures while maintaining fantastic energy, as stimulating acidity adds unexpected vibrancy, and tart wild berries slowly saturate. While structured, the tannins are sweet, and the wine remains remarkably fresh, almost crunchy, as an air of inner rose and balsam herbs slowly fades. Frankly, I can't believe the 2017 finished at 16% abv, because it is simply so palatable and charming.”
Laatikkokoko
Muuta
Viini kypsyy uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 24kk ajan, jonka jälkeen vähintään 3 vuotta pullossa. Huom. viini on kuiva (alle 2 g/l jäännössokeria).
Hinta
279,00 € ALV. 24%
Veneto, Italia
Romano Dal Forno kuuluu ehdottomasti Veneton ja koko Italian viinituottaja legendojen joukkoon. Dal Forno on verrattain nuori viinituottaja, Romanon aloittaen viinin viljelyn/valmistuksen vasta 80-luvun alussa. Romanon esikuvana ja mentorina toimi Giuseppe Quintarelli. Lyhyessä ajassa Dal Fornon viinit ovat saavuttaneet maailmanlaajuisen korkean arvostuksen ja tuottajaa pidetäänkin yhtenä Amarone-viinin benchmark tuottajana.
Dal Forno viljelee 26 hehtaaria viiniköynnöksiä Val d'Illasi:n alueella, joka itseasiassa sijaitsee Valpolicella Classico, viinialueen 'sydämen', ulkopuolella. Tarhoilla kasvaa pääosin kahta punaista lajiketta; Corvina ja Rondinella. Dal Fornon juttu on erittäin pitkään kypsytetty todella intensiivinen Amarone, mutta Amaronen lisäksi talo tuottaa myös pieniä määriä todella spesiaalia Valpolicella Superiorea. Vuosittaiset tuotantomäärät ovat 30 000 - 45 000 pullon välillä.
Tarhoilla työskentely vie suurimman osan Dal Fornon perheen ajasta ja sanotaankin että he eivät vain tunne läpikotaisin jokaista köynnöstä tai rypäleterttua erikseen, vaan jokaisen yksittäisen rypäleen. Satoisuudet ovat todella matalia ja tarhoilta valitaan vain täydelliset rypäleet. Viinit kypsyvät vuosia ranskalaisissa tammitynnyreissä ja verraten perinteiseen Amaroneen, Dal Fornon viinit ovat täysin kuivia. Tavoitteena on saada Corvina ja Rondinella lajikkeet näyttämään maksimaalisen potentiaalinsa.
Dal Fornon Amaronea julkaistaan lähes jokaisesta sadosta paitsi vuosina 1984, 1992, 2005, 2007, 2014, ei valmistettu ollenkaan Amaronea, koska vuosikerta ei täyttänyt talon korkeita standardeja. Näinä vuosina koko tuotanto on mennyt Valpolicella Superiore viiniin.