Dal Forno Amarone della Valpolicella ‘Monte Lodoletta’ 2006

Rypälelajikkeet

10% Croatina, 10% Oseleta, 20% Rondinella, 60% Corvina

Alkoholi

17,00

Ruokasuositus

Meditaatio viini, ruokalaji sellaisenaan. Runsaat talviset lihapadat ja voimakkaat kypsät kovat juustot.

Viinialue

DOCG Amarone della Valpolicella. Rypäleet Dal Fornon Amaroneen tulevat yhdeltä Monte Lodoletta -palstalta.

Lehdistö

97/100p Robert Parker: "Back in 2006, this estate farmed approximately 25 hectares of vines, and the Valpolicella was just beginning to feel its new celebrity status, thanks to a new generation of vintners (to come after Quintarelli and Dal Forno) showing impressive results. The 2006 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta was born in a vintage that was not easy: It saw hail and above-average rainfall for much of the growing season. This expression opens to an inky dark appearance and heavy aromas of dried fruit, pressed blackberries and sun-dried prunes. There is a slightly sweeter side to this vintage (the residual sugar is up to ten grams per liter), and the mouthfeel offers enormous volume and richness. You get some jammy and raisiny fruit at the back. Like the 1990 vintage also tastes in this retrospective, this bottle from the 2006 vintage was slow to open and felt a bit closed initially. In fact, I gave it 94 points at that time. However, I recently opened a bottle of this same wine that I had in my cellar, and it was just stunning. It showed none of the shyness that I described above. Inspired by that second magical bottle, I went back and adjusted the drinking window and my score to the one you see here." 

Laatikkokoko

3 kpl/laatikko

Muuta

Viini kypsyy uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä 24kk ajan, jonka jälkeen vähintään 3 vuotta pullossa.

Hinta

310,00  ALV. 24%

Veneto, Italia

Romano Dal Forno kuuluu ehdottomasti Veneton ja koko Italian viinituottaja legendojen joukkoon. Dal Forno on verrattain nuori viinituottaja, Romanon aloittaen viinin viljelyn/valmistuksen vasta 80-luvun alussa. Romanon esikuvana ja mentorina toimi Giuseppe Quintarelli. Lyhyessä ajassa Dal Fornon viinit ovat saavuttaneet maailmanlaajuisen korkean arvostuksen ja tuottajaa pidetäänkin yhtenä Amarone-viinin benchmark tuottajana.

Dal Forno viljelee 26 hehtaaria viiniköynnöksiä Val d'Illasi:n alueella, joka itseasiassa sijaitsee Valpolicella Classico, viinialueen 'sydämen', ulkopuolella. Tarhoilla kasvaa pääosin kahta punaista lajiketta; Corvina ja Rondinella. Dal Fornon juttu on erittäin pitkään kypsytetty todella intensiivinen Amarone, mutta Amaronen lisäksi talo tuottaa myös pieniä määriä todella spesiaalia Valpolicella Superiorea. Vuosittaiset tuotantomäärät ovat 30 000 - 45 000 pullon välillä.

Tarhoilla työskentely vie suurimman osan Dal Fornon perheen ajasta ja sanotaankin että he eivät vain tunne läpikotaisin jokaista köynnöstä tai rypäleterttua erikseen, vaan jokaisen yksittäisen rypäleen. Satoisuudet ovat todella matalia ja tarhoilta valitaan vain täydelliset rypäleet. Viinit kypsyvät vuosia ranskalaisissa tammitynnyreissä ja verraten perinteiseen Amaroneen, Dal Fornon viinit ovat täysin kuivia. Tavoitteena on saada Corvina ja Rondinella lajikkeet näyttämään maksimaalisen potentiaalinsa.

Dal Fornon Amaronea julkaistaan lähes jokaisesta sadosta paitsi vuosina 1984, 1992, 2005, 2007, 2014, ei valmistettu ollenkaan Amaronea, koska vuosikerta ei täyttänyt talon korkeita standardeja. Näinä vuosina koko tuotanto on mennyt Valpolicella Superiore viiniin.