Nanclares y Prieto Dandelión Albarino 2021

Rypälelajikkeet

100% Albariño

Alkoholi

12,50

Luonnehdinta

Mineraalinen ja kypsän sitruunainen & kukkea tuoksu. Maku intensiivisen hedelmäinen ja veden kielelle nostattava. Viinissä on jotain vastaavaa kuin Juran alueen tyypillisillä Chardonnay-viineillä.

Ruokasuositus

Viini on todella moniottelija ruokapöydässä luonnollisen korkean hapokkuuden ja kypsän hedelmäisyyden johdosta. Makumaailma vie runsaanmakuisten kala- ja äyriäisannosten pariin taikka sitten jotain hennon makuista vaaleaa lihaa kuten viiriäistä tai vasikkaa.

Viinialue

Salnes, Rias Baixas. Rypäleet on kerätty 15 tarhalta. Köynnösten keski-ikä on 30-vuotta ja ovat istutettu alueelle tyypillisellä Pergola-tyylillä. Maaperä hiekkaa ja graniittia.

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Viini on kypsynyt 8kk ajan pääosin terästankissa, noin 10% vanhassa tammessa ja pieni osa amphorassa. Jäännössokeria n.5 g/l ja happoja 9 g/l.

Hinta

21,00  ALV. 24%

Rias Baixas, Espanja

Alberto Nanclares ja Silvia Prieto muodostavat dynaamisen viininviljelijä-duon, joka nostaa 'grower Albarinon' uudelle tasolle. Yhdessä heillä on noin 5 hehtaaria tarhoja Luoteis-Espanjan Rias Baixasissa, Salnesin ala-alueella. He myös tekevät yhteistyötä muutamien tuttujen viininviljelijöiden kanssa ostaen vuosittain osan viljelijöiden sadosta. Salnesin alue on tunnettu tyylikkään mineraalisista ja hapokkaista valkoviineistä pohjautuen Albarino-lajikkeeseen. Viime vuosina duo on myös työskennellyt Ribeira Sacran alueella, tuottaen pienen määrän herkkää ja kevyttä punaviiniä.

Alberto on koulutukseltaan ekonomi ja työskennellyt aikaisemmin rahoituksen parissa Madridissa, mutta vuonna 1992 hän halusi yhdessä vaimonsa kanssa vaihtaa maisemaa toisaalle meren äärelle ja päätyivät ostamaan maatalon Castrelon kylästä Luoteis-Espanjasta. Maatalon kylkiäisenä tuli myös hieman viiniköynnöspalstaa, josta Alberton 'toinen ura' sai alkunsa. Aluksi viininviljely oli harrastus, mutta reilun kymmenen vuoden intohimoisesta harrastustoiminnasta tuli päätoiminen työ Albertolle vuonna 2007 Nanclares viinitalon muodossa. Nuori viinintekijä Silvia Prieto liittyi projektiin mukaan 2015.

Kaikki tarhat on istutettu alueelle tyypillisellä pergola-menetelmällä jakautuen yhteensä 12 eri viinipalstaan eripuolilla Val do Salnesia. Alusta saakka viljely tarhoilla on edennyt luonnon ehdoilla, käyttäen luomu- ja biodynaamisia viljelymenetelmiä, mikä tälle kostealle ja sateiselle viiniseudulle on todella harvinaista, vaatien paljon työtä ja aikaa köynnösten parissa. Kaikki kemikaalit ja myrkyt tarhojen hoidossa on syrjäytetty esim. omalla rypäle- ja merileväseoksella, jota omat köynnökset sekä läheinen Atlantti tarjoaa yllin kyllin. Alberton ja Silvian tavoitteena on mahdollisimman tasapainoinen ekosysteemi tarhoilla, antaen köynnöksille ja viineille parhaat puitteet tuoda esiin oma uniikki terroirinsa. Tarhojen satoisuus pidetään hyvin matala, jopa 3 kertaa pienempänä mitä DO Rias Baixas antaa myöden.

Kellarifilosofia on hyvin simppeli ja yksinkertainen: annetaan rypäleille ja viineille tilaa, puuttumalla viininvalmistukseen mahdollisimman vähän. Viinit käyvät aina omilla villihiivoillaan ja jokainen palsta vinifioidaan erikseen. Albarinon luonnolliseen korkeaan hapokkuuteen ei puututa eikä viinejä 'pehmennetä' potassiumia lisäämällä (mitä alueella tehdään edelleen paljon), vaan  intensiivinen hapokkuus on Nanclares y Prieton tavaramerkki. Viinit harvoin käyvät malolaktisen käymisen ja kypsyvät vähintään vuoden verran hiivasakkojen kanssa neutraaleissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. Viinejä ei kirkasteta eikä suodateta. Ainoastaan pullotuksen yhteydessä lisätään pienin mahdollinen määrä sulfiitteja viinin suojaksi.

Nanclares y Prieton viinit ovat persoonallisia ja puhdaspiirteisiä. Viinit ovat eloisia ja mielenkiintoisen kulmikkaita nuorina, mutta sopivat myös pitkään kellarointiin.