Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2010

Rypälelajikkeet

15% Hárslevelü, 20% Zéta, 65% Furmint

Alkoholi

12,0

Luonnehdinta

Kirkkaan kullankeltainen. Tuoksu on hunajainen, aromikas, jalohomeinen; sitrusta, ananasta, aprikoosia, appelsiininkuorta. Maku on makea mutta erittäin raikas, aromikas ja pitkä.

Ruokasuositus

Hedelmäiset jälkiruuat, vanukkaat, ankan- ja hanhenmaksa, sinihomejuustot.

Lehdistö

94/100p www.robertparker.com: Tasted at the Disznóko vertical in London, the 2010 Tokaji Aszu 5 Puttonyos is a blend of 65% Furmint, 20% Zéta and 15% Hárslevelu (incidentally there was no 6 Puttonyos released this year). Deeper in color, burnished gold. It has a complex and quite powerful bouquet with Manuka honey, candle wax and sesame oil. There is good depth on the palate, tangy marmalade and honey notes, crisp acidity with mandarin and dried quince, vibrant and captivating on the lively and vivacious finish. This is excellent and just brimming with energy.

Pullokoko

50,0 cl

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Käymisen jälkeen viiniä kypsytettiin kahden ja puolen vuoden ajan tammitynnyreissä, joista osa oli uusia. 

Jäännössokeria 140 g/l.

Hinta

39,00  ALV. 24%

Tokaj-Hegyalja, Unkari

Disznókön tila sijaitsee Tokaj-Hegyaljan viinialueella Koillis-Unkarissa, noin 250 kilometrin päässä Budapestista. Alue tunnetaan erityisen hyvin upeista, makeista Tokaji-viineistään. Alueella vallitsee mannerilmasto, kesät ovat kuumia ja syksyt aurinkoisia ja kuivia. Aluen joet Tisza ja Bodrog tuovat tarvittavaa kosteutta, mikä on tarpeellista jalohomeen kehitykselle. Maaperässä on erityisesti savea mutta myös vulkaanista ainesta. Alueen tärkein lajike on Furmint, joka tunnetaan hapokkuudestaan ja myöhäisestä kypsymisestään. Muita lajikkeita ovat mm. Hárslevelü, Zéta (Furmintin ja Bouvierin risteytys) ja keltainen Muscat. 

Disznókö on alueen kiistattomia tähtituottajia, jonka tuotanto on ollut maineikasta jo 1700-luvulla. Vuonna 1992 talon omistajaksi tuli ranskalainen AXA Millésimes-yhtiö, joka omistaa myös mm. Ch. Pichon-Baronin ja Ch. Suduirautin Bordeaux'ssa. Uuden omistajan avulla talo on investoinut uuteen tekniikkaan ja Disznókön viinit ovat nouseet Tokajin tuotannon kärkeen. Talon omistuksessa on noin 100 hehtaaria ja koko maaomistus on yhdessä yhtenäisessä tarhassa. Tarha sijaitsee 135-220 metrin korkeudella merenpinnasta.