Disznókö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2012

Disznókö, Tokaj-Hegyalja, Unkari

Väliaikaisesti loppu

Väliaikaisesti loppu

Rypälelajikkeet

Furmint

Alkoholi

12,0

Luonnehdinta

Kirkkaan kullankeltainen. Tuoksu on hunajainen, aromikas, jalohomeinen; sitrusta, ananasta, aprikoosia, appelsiininkuorta. Maku on makea mutta erittäin raikas, aromikas ja pitkä.

Ruokasuositus

Hedelmäiset jälkiruuat, vanukkaat, ankan- ja hanhenmaksa, sinihomejuustot.

Lehdistö

90/100p Robert Parker: "Tasted at the Disznóko vertical in London, the 2012 Tokaji Aszu 5 Puttonyos is 100% Furmint in terms of Aszu grapes. It has a more complex bouquet than the 2013 with dried honey, grilled walnut, lanolin and yellow flowers, the kind of nose that seduces you, draws you in. The palate is medium-bodied with a viscous opening, spicier than the 2013, although it does not quite deliver the same level of concentration and intensity. It gently fans out towards the finish, although I would like a little more depth to develop, so that there is more presence."

Pullokoko

50

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Käymisen jälkeen viiniä kypsytettiin kahden ja puolen vuoden ajan tammitynnyreissä, joista osa oli uusia. Jäännössokeria 140 g/l.

Hinta

40,00  ALV. 24%

Tokaj-Hegyalja, Unkari

Disznókön tila sijaitsee Tokaj-Hegyaljan viinialueella Koillis-Unkarissa, noin 250 kilometrin päässä Budapestista. Alue tunnetaan erityisen hyvin upeista, makeista Tokaji-viineistään. Alueella vallitsee mannerilmasto, kesät ovat kuumia ja syksyt aurinkoisia ja kuivia. Aluen joet Tisza ja Bodrog tuovat tarvittavaa kosteutta, mikä on tarpeellista jalohomeen kehitykselle. Maaperässä on erityisesti savea mutta myös vulkaanista ainesta. Alueen tärkein lajike on Furmint, joka tunnetaan hapokkuudestaan ja myöhäisestä kypsymisestään. Muita lajikkeita ovat mm. Hárslevelü, Zéta (Furmintin ja Bouvierin risteytys) ja keltainen Muscat. 

Disznókö on alueen kiistattomia tähtituottajia, jonka tuotanto on ollut maineikasta jo 1700-luvulla. Vuonna 1992 talon omistajaksi tuli ranskalainen AXA Millésimes-yhtiö, joka omistaa myös mm. Ch. Pichon-Baronin ja Ch. Suduirautin Bordeaux'ssa. Uuden omistajan avulla talo on investoinut uuteen tekniikkaan ja Disznókön viinit ovat nouseet Tokajin tuotannon kärkeen. Talon omistuksessa on noin 100 hehtaaria ja koko maaomistus on yhdessä yhtenäisessä tarhassa. Tarha sijaitsee 135-220 metrin korkeudella merenpinnasta.