Josep Grau Granit Blanco 2021

josep grau granit montsant

Rypälelajikkeet

Grenache Blanche

Alkoholi

12 %

Luonnehdinta

Rypäleet kerätään käsin Marçàn kylässä sijaitsevalta viinitarhalta, joka on jakaantunut kolmeen terassiin. Viinitarhan maaperässä on saven ja kalkkikiven lisäksi runsaasti vanhaa graniittia, mistä viini on saanut nimensäkin. Lisäksi mereltä puhaltaa Garbí-tuuli, joka viilentää ja tuulettaa palstan mikroilmastoa, samaan aikaan vähentäen homeongelmia ja tuoden suolaista mineraalisuutta viiniin. Viinin viljelyssä tai valmistuksessa ei käytetä keinotekoisia lisäaineita, vaan toiminta on luomua ja biodynaamista. Vähäisen intervention viinivalmistuksessa rypäleet ensin valikoidaan tarkasti jotta vain terveet ja parhaat rypäleet päätyvät Granitin valmistukseen. Rypäleet puristetaan ensin hellävaraisesti ja hitaasti pneumaattisella pressillä, jonka jälkeen alkoholikäyminen on tapahtuu suurissa itävaltalaisissa 2 000 litran kokoisessa tammisammioissa. Sen jälkeen viini kypsyy 7 kuukauden ajan hienon hiivasakkansa päällä samoissa tammisammioissa.

Granit on elegantti ja nuorekas valkoviini, joka näyttää rypälelajikkeensa aromaattisuuden hienosti. Nenässä valkoisia kukkia ja fenkolia, suussa omenaisen hedelmäinen ja loppumaussa pitkä ja mineraalinen - Granit on kompleksinen ja erinomainen ruokaviini.

Ruokasuositus

Monentyyppiset välimerelliset mausteisemmatkin ruoat maukkaista kasvisruoista tomaattisten kalaruokien kautta yrttisiin vaaleisiin liharuokiin.

Viinialue

DO Montsant

Pullokoko

75 cl

Laatikkokoko

6 kpl

Hinta

29,00  ALV. 24%

Catalonia, Espanja

Katalonialainen Josep Grau teki uraa meklarina Barcelonassa, mutta päätti aloittaa uuden kappaleen elämässään ja palata synnyinseuduilleen. Hän perusti viinitalonsa vuonna 2003 ostamalla ensimmäisen viinitarhan Capçanesin kylästä Montsantin alueelta. DO Montsant on kulttiviinialueeksi nousseen pienen DOQ Prioratin ympärillä Kataloniassa, ja on monin tavoin hyvin samanlainen viininviljelyalue kuin Priorat. Grau on laajentanut omistuksiaan ostamalla Montsantin alueelta enimmäkseen vanhoja Garnacha- ja Cariñena-tarhoja viljelijöiltä, jotka eivät enää halua jatkaa viininviljelyä. Josep Grau työskentelee sekä omilla tarhoilla, joita on noin 26 hehtaaria, että sellaisten sopimusviljelijöiden kanssa, jotka jakavat hänen ideologiansa ja haluavat olla syvällisesti osana viinitaloa. Lopulta vuonna 2016 Josep Grau laajensi myös Prioratin alueelle ja osti 1600-luvulla rakennetun talon ja kuusi hehtaaria viinitarhoja Gratallopsin kylästä.

Josep Grau on sitoutunut tekemään hienostuneita ja vilpittömiä viinejä vastuullisesti niin, että viinit ilmentävät alkuperäänsä. Graulle paikallisuus, aitous ja luonnollisuus ovat tärkeitä arvoja, joten hän ei käytä viineissään mitään lisäyksiä. Hän on vakuuttunut siitä, että erinomaisia viinejä voi valmistaa ilman keinotekoisia lisäyksiä, kunnioittaen luontoa ja luonnollisuutta. Josep Graun viinit tehdään paikallisista alkuperäislajikkeista, ilman lisättyjä hiivoja, terroir-ajattelua noudattaen ja usein painottaen viinien kypsytystä suurempiin vanhoihin itävaltalaisiin tynnyreihin jotta tammi ei tukehduta viinin hedelmää ja alkuperän ilmaisua.