Kuvaus
Hiruzta Txakoli Rosé 2022

Rypälelajikkeet
Alkoholi
Kuvaus
Rypäleet kerätty Hiruztan omalta 17 hehtaarin kokoiselta viinitarhalta, jonka maaperä on sekoitus savea ja kalkkikiveä. Rypäleistä on poistettu rangat ja ne on murskattu, jonka jälkeen kuoria on maseroitu 4-6 tuntia matalassa 8-10 asteen lämpötilassa, jonka jälkeen vaaleanpunaista mehua on valutettu pois saignée-tyylillä ja se on sekoitettu valkoiseen mehuun. Käyminen terästankissa viileässä 16-18 asteen lämpötilassa.
Luonnehdinta
Vaalean vadelmainen väri. Tuoksu on raikas ja mineraalinen; punaisia marjoja, sitrusta, hentoa mausteisuutta ja kukkaisuutta. Maku on kuiva ja todella raikkaan hapokas.
Ruokasuositus
Punalihaiset kalat, tapakset, runsaat merenelävä-annokset, kesäiset salaatit ja pastat.
Viinialue
Laatikkokoko
Hinta
19,90 € ALV. 24%
Getariako Txakolina, Espanja
Kaikki Txakoli tehdään 95% Hondarribi Zuri -nimisestä rypälelajikkeesta, mutta itse Hondarribia-nimisessä kylässä oltiin jo luovuttu txakoli-perinteestä, kunnes Rekalden perhe perusti Hiruztan vuonna 2008. Hondarribiassa on tiettävästi viljelty viiniä kaupallisessa mielessä jo vuonna 1186 ja nimenomaan txakoli vuodesta 1592, mutta jo 1700-luvulla sen kaupallisesta viljelystä on luovuttu. Getarian alueen Txakoli sai DO:n vuonna 1989 ja sen seurauksena laatuun on panostettu hyvin tuloksin. Viljelyalakin on kasvanut 60 hehtaarista 177 hehtaariin sittemmin. Baskimaalla käydessä ei voi olla törmäämättä paikallisille rakkaaseen kepeään ja hapokkaaseen valkoviiniin, joka on perinteisesti kaadettu kuplia kirvoittavan kaatonokan läpi. Hiruztan ote on kuitenkin modernimpi, sillä he suosittelevat viiniensä tarjoilua tavallisen valkoviinin tavoin, vaikkakin hyvin kylmäksi viilennettynä.
Hiruztan ensimmäinen myyntiin tullut vuosikerta 2011 otettiin hyvin vastaan ja he ovat niittäneet mainetta alueen muilta tuottajilta getariako txakolinan modernisoijana. Viljelysmaita Hiruztalla on 10 hehtaaria ja ne sijaitsevat Jaizkibel-vuoren suojassa aivan Ranskan rajan tuntumassa vain pari kilometriä merenrannasta. Tuotannossa on 85% Hondarribi Zuri & Hondarribi Beltz ja 15% Gros Manseng & Riesling. Kuuluisa enologi Ana Martín Onzain on kerännyt kokemusta valkoviinien, eritoten txakolin valmistuksesta ja on avainhenkilö Hiruzta-projektin toteutuksessa, jonka suunnitelmat kantavat pitkälle tulevaisuuteen.