Kuvaus
Hiruzta Txakolina 2021

Rypälelajikkeet
Alkoholi
Kuvaus
Viini joka maistuu kesältä! Erittäin raikas ja kuulas viini, joka tuo vaihtelua Riesling-viinien ystäville. Aikaisempi vuosikerta myytiin nopeasti loppuun Helsingin Sanomien loistoarvostelun jälkeen.
Luonnehdinta
Kirkas ja puhdas, hieman vihertävä. Tuoksussa päärynää ja greippiä, trooppisia hedelmiä ja appelsiininkukkaa. Tasapainoinen ja raikas suutuntuma, miellyttävä hapokkuus.
Ruokasuositus
Alkuruoat, miedot juustot, äyriäiset, vaalea kala.
Viinialue
Lehdistö
Helsingin Sanomat 10.1.2019 (vuosikerta 2017), Jouko Mykkänen: 4 tähteä.
Pullokoko
Laatikkokoko
Hinta
17,60 € ALV. 24%
Getariako Txakolina, Espanja
Kaikki Txakoli tehdään 95% Hondarribi Zuri -nimisestä rypälelajikkeesta, mutta itse Hondarribia-nimisessä kylässä oltiin jo luovuttu txakoli-perinteestä, kunnes Rekalden perhe perusti Hiruztan vuonna 2008. Hondarribiassa on tiettävästi viljelty viiniä kaupallisessa mielessä jo vuonna 1186 ja nimenomaan txakoli vuodesta 1592, mutta jo 1700-luvulla sen kaupallisesta viljelystä on luovuttu. Getarian alueen Txakoli sai DO:n vuonna 1989 ja sen seurauksena laatuun on panostettu hyvin tuloksin. Viljelyalakin on kasvanut 60 hehtaarista 177 hehtaariin sittemmin. Baskimaalla käydessä ei voi olla törmäämättä paikallisille rakkaaseen kepeään ja hapokkaaseen valkoviiniin, joka on perinteisesti kaadettu kuplia kirvoittavan kaatonokan läpi. Hiruztan ote on kuitenkin modernimpi, sillä he suosittelevat viiniensä tarjoilua tavallisen valkoviinin tavoin, vaikkakin hyvin kylmäksi viilennettynä.
Hiruztan ensimmäinen myyntiin tullut vuosikerta 2011 otettiin hyvin vastaan ja he ovat niittäneet mainetta alueen muilta tuottajilta getariako txakolinan modernisoijana. Viljelysmaita Hiruztalla on 10 hehtaaria ja ne sijaitsevat Jaizkibel-vuoren suojassa aivan Ranskan rajan tuntumassa vain pari kilometriä merenrannasta. Tuotannossa on 85% Hondarribi Zuri & Hondarribi Beltz ja 15% Gros Manseng & Riesling. Kuuluisa enologi Ana Martín Onzain on kerännyt kokemusta valkoviinien, eritoten txakolin valmistuksesta ja on avainhenkilö Hiruzta-projektin toteutuksessa, jonka suunnitelmat kantavat pitkälle tulevaisuuteen.