Jacques Selosse Substance Brut Blanc de Blancs

Rypälelajikkeet

Chardonnay

Alkoholi

12,5

Luonnehdinta

Syvä, kehittynyt väri. Paahteinen, kehittynyt tuoksu, mantelia, pähkinää, paahtoleipää, limeä, appelsiininkuorta. Maku on kuiva, varsin täyteläinen, mineraalisen jäntevä, paahteinen, pitkä.

Ruokasuositus

Hienot kala- ja äyriäisruuat, vaaleat lihat, juustot.

Viinialue

Rypäleet on kerätty Avizen Grand Cru-luokitellun kylän tarhoista (2 palstaa).

Lehdistö

96/100p Wine Advocate: The NV Extra Brut Blanc de Blancs Substance is the wine that perhaps encapsulates this producer's philosophy to the fullest. Selosse thinks vintages are given far too much importance, and with this wine he seeks to exalt the qualities of Avize Chardonnay to the fullest. The Substance is best described as a multi-vintage solera-style wine in which 22% of each vintage is blended with the wine of previous years. Notes of honey, almonds, baking spices, dried apricots and candied orange peel emerge from this compelling, totally unique wine. The solera approach naturally gives this wine some oxidative notes that may come as a surprise to unsuspecting tasters. For that reason, the Substance is probably the hardest wine in this lineup to immediately understand. 94/100p Stephen Tanzer: Copper-hued gold. Brooding pear, rose and blond tobacco aromas gain freshness with air, taking a turn to white flowers and dusty minerals. Firm, tightly wound orchard and pit fruit flavors are sweetened by brown butter and candied licorice. The floral notes repeat emphatically on the finish, which simply refuses to let up. This wine is completely from Avize and the blend (Selosse referred to it as a solera) was started with the 1986 vintage. 93/100p Wine Spectator. Bordering on amber, this Champagne is slightly oxidized in aroma and flavor, yet fresh, with roasted nut, leather and woodsy notes.Full-bodied and firm, with a long, citrusy and woodsy aftertaste. Not a typical Champagne, yet complex and intriguing. Drink now through 2020.  

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Samppanja tuotetaan viinistä, joka otetaan yhdestä "solera" tankista. Joka vuosi 22 % tankin sisällöstä käytetään Substancen tekoon ja tankki täytetään sitten tuoreen sadon viinillä. Solera aloitettiin vuonna 1986, joten vuosikertoja siihen on kertynyt noin parikymmentä. Korkinvaihto tehdään viidestä kuuteen vuoteen pullokäymisen jälkeen. Sokerinlisäys on matala, 0-4 g/l. Viiniä tuotetaan 3000 pulloa vuodessa.

Champagne, Ranska

Samppanjatalo Jacques Selosse sijaitsee Avizen Grand Cru-kylässä, Côte de Blancsin alueella. Viinintekijä ja omistaja on Anselme Selosse, joka sai talon haltuunsa isältään vuonna 1974. Anselme opiskeli ennen viinitarhuriksi ryhtymistään enologiaa Beaunessa ja syventyi erityisesti maaperän tutkimiseen. Selosse omistaa 7,5 hehtaaria viinitarhoja Grand Cru-luokitelluissa kylissä, Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil, Aÿ, Ambonnay ja Premier Cru-kylässä Mareuil-sur-Aÿ. Viininviljelyn fokus on luonnonmukaisessa viljelyssä ja sadon ankarassa rajoittamisessa. Tavoitteena on viinillinen ja konsentroitunut tyyli. Selosse tekee samppanjaa niin kuin suurta Burgundin valkoviiniä. Perusviinin käyminen tapahtuu pienissä tammitynnyreissä, pieces (228 l), fût (400 l), tai osalla viineistä kookkaammissa, demi-muids (600 l). Noin 16 % tynnyreistä uusitaan vuosittain. Alkoholikäymisen osalta Selosse käyttää vain luonnonhiivaa, jota on rypäleiden pinnalla. Selossen Samppanjoiden sokerinlisäys on hyvin matala ja niiden tyyli on hyvin omaleimainen. Niille tyypillistä on hallittu oksidaatio, tammitynnyrin luovuttama aromikkuus ja mineraalisuus, joka tekee niistä jänteviä ja pitkän makuisia. Vuotuinen tuotanto on noin 57 000 pulloa.

Vuonna 2011 Corinne ja Anselme Selosse avasivat Les Avisés-luksushotellin ja ravintolan Avizen kylässä.