Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2021

Rypälelajikkeet

Dolcetto

Alkoholi

14,00 %

Luonnehdinta

Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja kukkea. Maku on keskitäyteläinen, napakan hapokas ja pirteä. Dolcettoksi melko intensiivinen ja vivahteikas.

Ruokasuositus

Monikäyttöinen yleisviini monille Piemonten klassikko pasta/risotto annoksille. Grillattu yrttinen Salsiccia makkara ja tomaatti-ricotta Tortellinit. Ankan rinta ja syksyn sienipaistos.

Viinialue

Serralunga d'Alba. Rypäleet on kerätty 2ha kokoiselta pohjoiseen viettävältä tarhalta, jonka köynnökset on istutettu 1980. Maaperä pääsosin kalkkikiveä ja savea.

Pullokoko

75 cl

Laatikkokoko

12 kpl/laatikko

Muuta

Viini on kypsynyt terästankeissa noin 9kk ajan.

Hinta

17,90  ALV. 24%

Piemonte, Italia

Piran perhe on viljellyt köynnöksiä Serralunga d'Alban kuuluisilla kukkuloilla jo 1800-luvulta lähtien. Perhe myi aikoinaan pääosin satonsa ja viininsä paikallisille isommille tuottajille ja osuuskunnalle, jotka etsivät huippulaatua. Mutta 90-luvun alussa Luigi Pira päätti yhdessä poikansa Gianpaolon kanssa keskittyä vain oman viinin valmistukseen perheen nimellä ja Piran ensimmäinen oma Barolo julkaistiin 1993 vuosikerrasta. Tästä alkoi Piran nousujohteinen tie Barolon huipputuottajien joukkoon. Tällä hetkellä Gianpaolo vastaa kellarityöskentelystä ja hänen veljensä Romolo vastaa tarhatyöskentelystä yhdessä heidän isän Luigin kanssa.

Pira omistaa 13 ha viinitarhoja Serralungassa. Tarhoilla viljellään pääosin Nebbioloa mutta myös pieniä määriä Dolcettoa sekä Barberaa. Perheellä on palstoja kolmella arvostetulla Serralungan cru-tarhalla: Margheria, Marenca sekä Rionda. Kokonaistuotanto on pientä ollen n. 50 000 pulloa vuosittain.

Työskentely viinitarhoilla tapahtuu mahdollisimman luonnonmukaisesti ja luonnonmukaista ekosysteemiä ylläpitäen. Käytössä on luomu - ja biodynaamisia viljelytekniikoita. Kellarissa viininvalmistukseen pyritään puuttumaan mahdollisimman vähän. Riippuen cuveesta, viinit kypsyvät joko pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä tai perinteisissä suurikokoisissa Slavonialaisissa tammi-foudreissa. Piran viinit ovat tyypillisiä Serralungan viinejä, todella intensiiviä ja voimakkaita. Viinit vaativat aikaa ja palkitsevat kärsivällisen viiniystävän moninkertaisesti.

“One of Piedmont’s superstars… these are wines of extraordinary complexity and breathtaking richness. The spectacular offerings from Pira ’s vineyards in and around Serralunga d’Alba are among the more riveting examples.” – Robert Parker