Kir-Yianni Ramnista 2018

Rypälelajikkeet

Xinomavro

Alkoholi

14,50 %

Luonnehdinta

Hieman kehittynyt, oranssinpunainen väri. Tuoksu on erittäin antava, aromikas; nahkaa, kirsikkaa, kuivattua tomaattia, mustia oliiveja, vaniljaa. Maku on tanniininen, ryhdikäs, hyvähappoinen, aromikas ja erittäin pitkä.

Ruokasuositus

Riistalle, vahvoille liharuuille; erityisesti yrttimaustetuille lampaankyljyksille. Kokeile myös tryffelirisoton kanssa.

Viinialue

Naoussan alue Pohjois-Kreikan Makedoniassa. Rypäleet on kerätty käsin 33 eri palstalta Kir-Yiannin tilalta, Yianakohorin kylästä. Tilan tarhat sijaitsevat noin 300 metrin korkeudella merenpinnasta.

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Muuta

Käymisen jälkeen viiniä on kypsytetty noin 14 kuukauden ajan 225 litran ja 500 litran tammitynnyreissä, joista noin 15 % oli uusia. Tynnyreistä osa on ranskalaista tammea ja osa amerikkalaista tammea.

Hinta

23,20  ALV. 24%

Makedonia, Kreikka

Viinituottaja Kir-Yianni sijaitsee Pohjois-Kreikassa, Makedonian alueella. Tuottajalla on kaksi erillistä tilaa, yksi Naoussan alueella Yianakohorin kylässä (Imanthian prefektuurissa) ja toinen Amyndeon alueella (Florian prefektuurissa). Tilat sijaitsevat noin 30 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Naoussan tarhat (58 ha) sijaitsevat noin 300 metrin korkeudella ja niiden alueella viljellään lajikkeita kuten Xinomavro, Syrah ja Merlot. Amyndeon aluetta pidetään yhtenä Kreikan viileimmistä ja talon tarhat (16 hehtaaria) sijaitsevat noin 600-700 metrin korkeudella merenpinnasta. Amyndeon tarhoilla Kir-Yianni viljelee vaaleista lajikkeista Roditista, Sauvignon Blancia, Gewürztramineria ja Chardonnayta. Punaisista lajikkeista viljellään Xinomavroa, Syrahia ja Merlota. Kir-Yiannin ensimmäinen vuosikerta oli 1997 mutta tilan historia on huomattavasti pitempi. Talon perustaja on Yiannis Boutaris, viininviljelijä neljännessä polvessa. Yiannis Boutaris teki yli 30 vuoden ajan uraa suvun perheyhtiössä (kuuluisa Boutarin talo) ennen ryhtymistään viinitilalliseksi. Boutarin suku osti Yianakohorissa sijaitsevan tilan jo 60-luvulla ja vuonna 1970 sen alueelle istutettiin perinteistä Xinomavro-lajiketta. Erimielisyydet Boutarin talon johtamisesta saivat lopulta Yiannis Boutarin irtaantumaan sukuyhtiöstä ja mukaansa hän sai Naoussan tilan. Nykyään tilan johdossa on Yiannisin poika, Stellios Boutaris. Kir-Yiannin tuottaa moderneja ja hyvin luonteikkaita viinejä. Xinomavro-lajikkeeseen perustuvat viinit muistuttavat luonteeltaan jopa parhaita Barolo ja Barbaresco viinejä Italiasta. Xinomavro- lajikkeeseen kuuluu luontaisesti tiukka tanniinisuus ja hapokkuus ja aromeissa löytyy nahkaa, luumua, tallintaustaa ja kirsikkaa. Kir-Yiannin valkoviinit muistuttavat hedelmäisyydessään ja aromikkuudessaan jopa Alsacen alueen viinejä. Kir-Yianni on yksi modernin kreikkalaisen viinintuotannon kirkkaimmista tähdistä.