Ridge Vineyards Lytton Springs 2020

Rypälelajikkeet

10% Carignane, 11% Petite Sirah, 79% Zinfandel

Alkoholi

14,5

Luonnehdinta

Syvän punainen väri. Tuoksu on mehevä, mausteinen, moniulotteinen; luumua, mustikkaa, karhunvatukkaa, pippuria, vaniljaa, nahkaa. Maku on täyteläinen, rodukas, ryhdikkään tanniininen, mineraalinen, mausteinen, pitkä.

Ruokasuositus

Voimakkaat liharuuat, riista, kypsät juustot.

Viinialue

Lytton Springsin palstat sijaitsevat Dry Creek Valleyn ja Alexander Valleyn välisillä kukkuloilla Sonoma Countyssa. Nimensä tarha on saanut William Littonin mukaan, joka omisti tarhan 1870-luvulla. Ensimmäinen Ridge Vineyardin tuottama vuosikerta oli 1972. Tarhan vanhimmat käynnökset ovat yli satavuotiaita.

Laatikkokoko

12 kpl/laatikko

Muuta

Käymisen jälkeen viiniä on kypsytetty 13 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista 15% oli uusia.

Hinta

50,00  ALV. 24%

California, USA

Ridgen historian voidaan saaneen alkunsa, kun tohtori Osea Perrone osti 70 hehtaaria maata Monte Bellon harjulta San Franciscon eteläpuolelta. Harju sijaitsee noin 400-820 metrin korkeudella merenpinnasta, noin 25 kilometriä mereltä. Alue, jota kutsutaan myös nimellä Santa Cruz Mountains, on Californian viilein alue Cabernet Sauvignon -lajikkeen viljelyyn. Harjun maaperä on sekoitus paikallista vihreää kiviainesta, savea ja kalkkikiveä. Vuonna 1886 Tohtori Perrone istutti alueelle ensimmäiset viinitarhat ja aloitti viinikellarin rakennustyöt. Vuonna 1892 viinitalo tuotti ensimmäisen viininsä Monte Bellon tarhoista. 1920-luvun kieltolaki kuitenkin lopetti viinitilan toiminnan ja viinitarhat hylättiin. Vuonna 1949 William Short osti alkuperäisen Perronen tilan vierestä maata ja aloitti ensimmäistä kertaa Chardonnayn viljelyn alueella. Nykyisen Ridge Vineyards-yrityksen taival alkoi vuonna 1959 kun kolme Stanford University Reaserch Instituten tiedemiestä ostivat William Shortin tilan ja alkoivat tuottaa pieniä määriä viiniä tilan 10-vuotiaista Cabernet-köynnöksistä. Vuonna 1962 tila tuotti ensimmäisen Ridge Monte Bello -viininsä. Vuonna 1966 Ridge Vineyards osti vanhan Perronen viinitalon ja osan alkuperäisistä tarhoista. Zinfandel-lajike, josta Ridge myös tunnetaan, astui kuvaan vuonna 1966, jolloin talo osti Geyserville -tarhan Alexander Valleysta. Toinen tunnettu tarha on Sonoma Countyssa sijaitseva Lytton Springs, jonka ensimmäinen vuosikerta oli 1974. Ridge Vineyardsin legendaarinen vetäjä ja viinintekijä Paul Draper aloitti vuonna 1969, ja hänen johdollaan Ridgestä on tullut amerikkalaisen viinintuotannon ikoni. Vuonna 2000 Decanter-lehti valitsi Draperin vuoden viinihenkilöksi, "Man of the Year". Ridge Vineyardsin viinit erottuvat Californian "normituotteista" ollen tyyliltään kenties enemmän "eurooppalaisia". Monte Bellon viileä ilmasto takaa Cabernet-viinien maltillisen alkoholin ja raikkauden. Ridge Monte Belloa pidetään kenties Yhdysvaltojen pitkäikäisimpänä viininä. Talon Zinfandel-viinit ovat myös poikkeuksellisen moniulotteisia, mausteisia mutta silti raikkaita.