Tokaji Édes Szamorodni 2016

Rypälelajikkeet

Furmint, Harslevelú

Alkoholi

12,0

Luonnehdinta

Kirkkaan kullankeltainen väri. Aromikas tuoksu, hyvin hedelmäinen; lakkaa, appelsiininkuorta, kuivattua aprikoosia, hieman hunajaa. Makea, raikas, aromikas, pitkä.

Ruokasuositus

Hedelmäiset jälkiruuat, vanukkaat, ankan- ja hanhenmaksa, muut pateet, sinihomejuustot.

Pullokoko

50

Muuta

Luku 1413 viittaa vuosilukuun, jolloin Disznókö viinitarha mainittiin ensimmäisen kerran maarekisterissä. Jäännössokeria 128 g/l, happoja 6,9 g/l.

Hinta

20,70  ALV. 24%

Tokaj-Hegyalja, Unkari

Disznókön tila sijaitsee Tokaj-Hegyaljan viinialueella Koillis-Unkarissa, noin 250 kilometrin päässä Budapestista. Alue tunnetaan erityisen hyvin upeista, makeista Tokaji-viineistään. Alueella vallitsee mannerilmasto, kesät ovat kuumia ja syksyt aurinkoisia ja kuivia. Aluen joet Tisza ja Bodrog tuovat tarvittavaa kosteutta, mikä on tarpeellista jalohomeen kehitykselle. Maaperässä on erityisesti savea mutta myös vulkaanista ainesta. Alueen tärkein lajike on Furmint, joka tunnetaan hapokkuudestaan ja myöhäisestä kypsymisestään. Muita lajikkeita ovat mm. Hárslevelü, Zéta (Furmintin ja Bouvierin risteytys) ja keltainen Muscat. 

Disznókö on alueen kiistattomia tähtituottajia, jonka tuotanto on ollut maineikasta jo 1700-luvulla. Vuonna 1992 talon omistajaksi tuli ranskalainen AXA Millésimes-yhtiö, joka omistaa myös mm. Ch. Pichon-Baronin ja Ch. Suduirautin Bordeaux'ssa. Uuden omistajan avulla talo on investoinut uuteen tekniikkaan ja Disznókön viinit ovat nouseet Tokajin tuotannon kärkeen. Talon omistuksessa on noin 100 hehtaaria ja koko maaomistus on yhdessä yhtenäisessä tarhassa. Tarha sijaitsee 135-220 metrin korkeudella merenpinnasta.