Josep Grau Vespres Blanco 2021

josep grau vespres montsant

Rypälelajikkeet

Garnatxa Blanca

Alkoholi

12 %

Luonnehdinta

Rypäleet kerätään käsin Marçàn kylässä sijaitsevalta palstalta, joka on noin 350 metrin korkeudella meren pinnan yläpuolella. Maaperässä on savea, graniittia ja hiekkaa. Lisäksi mereltä puhaltaa Garbí-tuuli, joka viilentää palstan mikroilmastoa ja korostaa viinin mineraalisuutta ja suolaisuutta. Viinin viljelyssä tai valmistuksessa ei käytetä keinotekoisia lisäaineita, vaan toiminta on luomua ja biodynaamista. Vähäisen intervention viinivalmistuksessa rypäleet puristetaan ensin hellävaraisesti ja hitaasti pneumaattisella pressillä, jonka jälkeen alkoholikäyminen on tapahtuu suurissa betonitankeissa viileässä lämpötilassa. Sen jälkeen viini kypsyy 6 kuukauden ajan hienon hiivasakkansa päällä, mikä pyöristää suutuntumaa silkkisempään suuntaan.

Raikas ja eloisa valkoviini on houkuttelevan aromaattinen, siinä on omenaa, valkoisia kukkia, fenkolia ja sitruksisuutta. Jälkimaku on yrttinen ja suolaisen mineraalinen. 

Ruokasuositus

Pastis-liemessä keitetyt sinisimpukat, sekä monet muut raikkaat välimerelliset kala- ja äyriäisruoat.

Viinialue

DO Montsant

Laatikkokoko

6 kpl/laatikko

Hinta

22,00  ALV. 24%

Catalonia, Espanja

Katalonialainen Josep Grau teki uraa meklarina Barcelonassa, mutta päätti aloittaa uuden kappaleen elämässään ja palata synnyinseuduilleen. Hän perusti viinitalonsa vuonna 2003 ostamalla ensimmäisen viinitarhan Capçanesin kylästä Montsantin alueelta. DO Montsant on kulttiviinialueeksi nousseen pienen DOQ Prioratin ympärillä Kataloniassa, ja on monin tavoin hyvin samanlainen viininviljelyalue kuin Priorat. Grau on laajentanut omistuksiaan ostamalla Montsantin alueelta enimmäkseen vanhoja Garnacha- ja Cariñena-tarhoja viljelijöiltä, jotka eivät enää halua jatkaa viininviljelyä. Josep Grau työskentelee sekä omilla tarhoilla, joita on noin 26 hehtaaria, että sellaisten sopimusviljelijöiden kanssa, jotka jakavat hänen ideologiansa ja haluavat olla syvällisesti osana viinitaloa. Lopulta vuonna 2016 Josep Grau laajensi myös Prioratin alueelle ja osti 1600-luvulla rakennetun talon ja kuusi hehtaaria viinitarhoja Gratallopsin kylästä.

Josep Grau on sitoutunut tekemään hienostuneita ja vilpittömiä viinejä vastuullisesti niin, että viinit ilmentävät alkuperäänsä. Graulle paikallisuus, aitous ja luonnollisuus ovat tärkeitä arvoja, joten hän ei käytä viineissään mitään lisäyksiä. Hän on vakuuttunut siitä, että erinomaisia viinejä voi valmistaa ilman keinotekoisia lisäyksiä, kunnioittaen luontoa ja luonnollisuutta. Josep Graun viinit tehdään paikallisista alkuperäislajikkeista, ilman lisättyjä hiivoja, terroir-ajattelua noudattaen ja usein painottaen viinien kypsytystä suurempiin vanhoihin itävaltalaisiin tynnyreihin jotta tammi ei tukehduta viinin hedelmää ja alkuperän ilmaisua.