Josep Grau Vespres Negre 2020

josep grau vespres montsant

Rypälelajikkeet

10% muut lajikkeet, 20% Cariñena, 60% Garnacha Tinta

Alkoholi

13,5 %

Luonnehdinta

Rypäleet kerätään käsin pieniltä palstoilta 50-70 vuoden ikäisistä köynnöksistä. Maaperä on pääosin savea ja kalkkikiveä. Viinin viljelyssä tai valmistuksessa ei käytetä keinotekoisia lisäaineita, vaan toiminta on luomua ja biodynaamista. Vähäisen intervention viinivalmistuksessa alkoholikäyminen on tehty suurissa betonitankeissa, missä viini on sitten levännyt 2 kuukautta. Sen jälkeen se on siirretty itävaltalaisiin 2 000 - 2 500 litran tammisammioihin kypsymään. 

Viini on runsaan hedelmäinen ja intensiivinen, ja jälkimaku viipyilee balsamicon ja lihaisan umamin tunnelmissa. Elegantti hapokkuus tasapainottaa viinin muuten viettelevän pehmeää suutuntumaa.

Ruokasuositus

Karitsan kare oliivisella tapenadella ja muut umamiset, lihaisat ja suolaiset ruoat lihavartaista tummiin sieniruokiin.

Viinialue

DO Montsant

Pullokoko

75 cl

Laatikkokoko

6 kpl

Hinta

22,00  ALV. 24%

Catalonia, Espanja

Katalonialainen Josep Grau teki uraa meklarina Barcelonassa, mutta päätti aloittaa uuden kappaleen elämässään ja palata synnyinseuduilleen. Hän perusti viinitalonsa vuonna 2003 ostamalla ensimmäisen viinitarhan Capçanesin kylästä Montsantin alueelta. DO Montsant on kulttiviinialueeksi nousseen pienen DOQ Prioratin ympärillä Kataloniassa, ja on monin tavoin hyvin samanlainen viininviljelyalue kuin Priorat. Grau on laajentanut omistuksiaan ostamalla Montsantin alueelta enimmäkseen vanhoja Garnacha- ja Cariñena-tarhoja viljelijöiltä, jotka eivät enää halua jatkaa viininviljelyä. Josep Grau työskentelee sekä omilla tarhoilla, joita on noin 26 hehtaaria, että sellaisten sopimusviljelijöiden kanssa, jotka jakavat hänen ideologiansa ja haluavat olla syvällisesti osana viinitaloa. Lopulta vuonna 2016 Josep Grau laajensi myös Prioratin alueelle ja osti 1600-luvulla rakennetun talon ja kuusi hehtaaria viinitarhoja Gratallopsin kylästä.

Josep Grau on sitoutunut tekemään hienostuneita ja vilpittömiä viinejä vastuullisesti niin, että viinit ilmentävät alkuperäänsä. Graulle paikallisuus, aitous ja luonnollisuus ovat tärkeitä arvoja, joten hän ei käytä viineissään mitään lisäyksiä. Hän on vakuuttunut siitä, että erinomaisia viinejä voi valmistaa ilman keinotekoisia lisäyksiä, kunnioittaen luontoa ja luonnollisuutta. Josep Graun viinit tehdään paikallisista alkuperäislajikkeista, ilman lisättyjä hiivoja, terroir-ajattelua noudattaen ja usein painottaen viinien kypsytystä suurempiin vanhoihin itävaltalaisiin tynnyreihin jotta tammi ei tukehduta viinin hedelmää ja alkuperän ilmaisua.