Viña Cubillo Crianza Tinto 2014

lopez de heredia

Rypälelajikkeet

25% Garnacha, 65% Tempranillo, Graciano, Mazuelo

Alkoholi

13,5 %

Luonnehdinta

Rypäleet tulevat López de Heredian omistamalta Viña Cubillas -viinitarhalta, joka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä viinitalosta lähellä Haroa. Viinitarha sijaitsee 410 metrin korkeudessa meren pinnan yläpuolella ja köynnökset ovat keskimäärin 40-vuotiaita. Maaperä on kalkkikiven ja saven sekoitusta. Viña Cubillas on 24 hehtaarin kokoinen, ja siitä 16 hehtaaria on Tempranilloa, 4 hehtaaria Garnachaa, 2 hehtaaria Mazueloa ja 2 hehtaaria Gracianoa. Tähän Crianza-viiniin on sekoitettu kahta Viña Cubillaksen palstaa, La Encina ja La Monja.

Rypäleet poimitaan käsin ja niistä poistetaan rangat. Viini käy suurissa 240 hehtolitran tammisammioissa luonnonhiivoilla. Käymisen jälkeen viinistä suodatetaan rypäleen kuoret pois ja viini siirretään 225 litran kokoisiin amerikkalaisesta tammesta tehtyihin Bordeaux-tynnyreihin. Sekä malolaktinen käyminen että pitkä kypsytys tapahtuu näissä pienemmissä tynnyreissä. Kypsyvä viini siirretään tynnyristä toiseen kahdesti vuodessa. Tammikypsytys kestää 3 vuotta. Lopulta viini kirkastetaan kananmunan valkuaisilla ja pullotetaan, jonka jälkeen viini vielä lepää ja kypsyy pullossa rauhassa ennen markkinoille päästämistä.

Viña Cubillo on kirkas, keskitäyteläinen ja miellyttävän tanniininen viini. Sen karhunvatukkainen ja lakritsinen jälkimaku viipyilee pitkään. 

Ruokasuositus

Mainio lihaisille ruoille, kuten Cinco Jotas -ilmakuivatun kinkun tai kapriksilla höystetyn tartarpihvin kanssa. 

Viinialue

Rioja Alta

Pullokoko

75 cl

Laatikkokoko

6 kpl

Hinta

21,30  ALV. 24%

Rioja, Espanja

R. López de Heredia Viña Tondonia on yksi kolmesta vanhimmasta Riojan alueen talosta, ja Haron alueen vanhin. Don Rafael López de Heredia y Landeta perusti talon vuonna 1877 rakennuttamalla arkkitehtuurisesti merkittävän viinitalonsa Haron keskustaan rautatieaseman viereen. Viinitaloa on laajennettu laajentamisen päälle yli sadan vuoden ajan noudattaen Don Rafaelin alkuperäistä suunnitelmaa, ja nykyään se on kuin pieni kylä itsessään. Labyrinttimäinen viinitalo onkin erinomaisesti säilytetty portti menneisyyteen, vaikka viininvalmistusta ja toimintatapoja on onneksi tuotu uudelle vuosituhannelle. Viinitalolla on useita historiallisia kypsytyskellareita, jotka kattavat yhteensä 6 000 neliömetriä ja joissa lepää yhteensä 15 000 tammitynnyriä. Suurten Tempranillo-vetoisten punaviinien lisäksi López de Heredia on tunnettu iäkkäiden ja kompleksisten, tammetettujen valkoviinien tuottajana Rioja Altassa. Vaikka nykyään Riojan valkoviineissä sallitaankin esimerkiksi Sauvignon Blancin käyttäminen, López de Heredia valitsee aina pelkästään paikallisia, perinteikkäitä lajikkeita. He valmistavat pitkälti yhden viinitarhan viinejä pelkästään omilta tarhoilta, joista Viña Tondonia on niin arvostettu, että viinitarhan nimi on päässyt mukaan koko viinitalon nimeenkin.

Pitkä tammikypsytys on López de Heredialle niin tärkeä elementti, että talolla on oma cooperage, eli he valmistavat ja korjaavat itse omat tammitynnyrinsä viinin kypsytystä varten. Kaukokatseinen Don Rafael perusti sen heti talon rakennuttamisen yhteydessä ja nykyään López de Heredia on ainoa viinitalo Espanjassa, jolla on oma cooperage. Talo käyttää ainoastaan amerikkalaista tammea ja tuo Yhdysvalloista kokonaisia tammipuun runkoja, jotka sahataan lankuiksi ja kuivataan vasta paikan päällä. López de Heredian cooperagella on töissä kolme tynnyrintekijää. Talolla on näin täysi kontrolli tynnyreiden laadusta, paahdosta ja myös korjauksesta. Valtaosa tynnyreistä on 225 litraisia Bordeaux-tynnyreitä.

López de Heredia on edelleen perheomisteinen, ja siskokset Maria José ja Mercedes López de Heredia johtavat taloa yhdessä neljännessä sukupolvessa. Kaksi arvoa ovat talon johtotähtiä kohti tulevaisuutta. Ensimmäisenä ammattimaisuus käsityöläisinä viinintekijöinä, jotta he voivat tarjota kuluttajille äärimmäisen laadukkaita viinejä. Toisekseen toiminnan lävistävä eettisyys, eli he aktiivisesti edistävät kaikkien työntekijöidensä ja yhteistyökumppaneidensa hyvinvointia ja onnellisuutta. He myös suojelevat Riojan historiaa museotoiminnalla sekä kulttuuria ja perinteitä tukemalla. Sosiaalisen vastuullisuuden lisäksi pitkään kypsyviä viinejä valmistavalle pitkäikäiselle talolle vakaan ympäristön varmistaminen tulevaisuudessakin on tärkeää.