Catherine & Dominique Derain

Around the world

Moshi Moshi

Off-Piste Wines

Most Wanted

Suomi

Hollola

Australia

Tasmania

Adelaide

Espanja

Chile

Maipo Valley

Etelä-Afrikka

Italia

Itävalta

Wachau

Kamptal

Burgenland

Weinviertel

Carnuntum

Kreikka

Makedonia

Portugali

Ranska

Rhône

Alsace

Bourgogne

Languedoc-Roussillon

Bordeaux

Provence

Loire

Champagne

Chablis

Jura

Sud-Ouest

Bugey

Beaujolais

Bretagne

Normandia

Saksa

Slovakia

Zemianske Sady

Tšekki

Moravia

Unkari

Tokaj-Hegyalja

USA

Uusi-Seelanti

Marlborough

Central Otago

Catherine & Dominique Derain

Dominique aloitti viiniuransa tynnyriseppänä, mutta 5 vuoden cooperage uran jälkeen hän siirtyi opiskelemaan Beaunen viinintekijä-kouluun, josta hän siirtyi työskentelemään eri viinitiloille ympäri Burgundia 10 vuoden ajaksi. Dominiquen unelma on aina ollut oma viinitila ja oman viinin valmistus, joten vuonna 1988 Dominique päätti yhdessä ex-vaimonsa ja opiskelukaverinsa Catherinen kanssa toteuttaa unelmansa ja he ostivat 5,5 hehtaaria viinitarhoja Saint-Aubinin alueelta. Derain omistaa ja vuokraa myös pieniä palstoja Pommardin, Gevrey-Chambertin ja vanhempiensa kotikylän Mercureyn alueilta. Jo alusta pitäen Derain on viljellyt tarhojaan biodynaamisin menetelmin ja viinin valmistuksessa periaatteena on mahdollisimman luonnonmukainen ja 'low-interventionist' työskentely vuosisatoja vanhojen periaatteiden mukaisesti. Kun viinitarhojen hoitoon panostetaan ja pyritään mahdollisimman luonnonmukaiseen työskentelyyn viinitarhoilla, tarhat ja niiden ekosysteemi voivat hyvin, saadaan kypsiä ja terveitä rypäleitä, jolloin viinin valmistukseen ei vaadita juurikaan ylimääräistä väliintuloa.

Derainin tuotanto on hyvin rajallista ja suurin osa palstoista on alle hehtaarin kokoisia, joiden vanhojen köynnöksien satoisuus on erittäin pientä. Tyyliltään Derainin viinit ovat todella puhtaita ja raikkaan hedelmäisiä sekä uskollisia terroirilleen ja rypälelajikkeelle. Viinit käyvät villihiivoilla ja kypsyvät vanhoissa tammitynnyreissä, viinejä ei suodateta eikä kirkasteta ja sulfiitin lisäys on hyvin pientä ja useimmiten viineihin ei ole lisätty lainkaan sulfiitteja.

Dominique on erittäin kokeilunhaluinen ja mukana monessa erilaisessa viiniprojektissa. Yhtenä erikoisuutena voi mainita Derainin loistavan Bourgogne Rougen, johon rypäleet kerätään alle 0,5 hehtaarin kokoiselta 'Les Riaux'-palstalta, joka sijaitsee Puligny-Montrachetin alueella, yksi maailman kuuluisimpia valkoviini-kyliä. Lisäksi Derain on vuokralainen pienellä erikoisella palstalla 'Les Puits'-tarhalla Saint Aubinin alueella, jossa Derainin palsta on ainut osa kyseisellä tarhalla, jossa Chardonnayn sijasta kasvaa punaista Pinot Noir-lajiketta, joten hänellä ns. monopoli Saint Aubin 'Les Puits' Rougeen. Derain viljelee myös Mercureyn tarhallaan vanhaa Pinot Beurot-lajiketta sekä tilan pieneen kokoonsa nähden hän viljelee merkittävän määrän vanhoja yli 80-vuotiaita Aligoté-köynnöksiä, joista hän tekee esimerkiksi loistavaa samppanja-menetelmällä (méthode traditionnelle) tehtyä kuohuviiniä, Chute...Derain.