Jean-Louis Dutraive

Around the world

Moshi Moshi

Off-Piste Wines

Most Wanted

Suomi

Hollola

Australia

South Australia

Tasmania

Adelaide

Espanja

Chile

Maipo Valley

Etelä-Afrikka

Western Cape

Swartland

Italia

Itävalta

Wachau

Kremstal

Kamptal

Burgenland

Weinviertel

Carnuntum

Kreikka

Makedonia

Portugali

Ranska

Rhône

Alsace

Bourgogne

Languedoc-Roussillon

Bordeaux

Provence

Loire

Champagne

Chablis

Jura

Sud-Ouest

Bugey

Beaujolais

Bretagne

Saksa

Slovakia

Zemianske Sady

Tšekki

Moravia

Unkari

Tokaj-Hegyalja

USA

Uusi-Seelanti

Marlborough

Central Otago

Jean-Louis Dutraive

Dutraiven perhe on pyörittänyt pikkuruista Domaine de la Grand'Cour viinitilaa Fleurien kylässä Beaujolaisin alueella jo vuodesta 1969 saakka. Tilan perusti Jean Dutraive ja hänen poikansa Jean-Louis Dutraive on ollut mukana talon toiminnassa jo 70-luvun lopusta kunnes vuonna 1989 hän otti täyden vetovastuun. Jean-Lousin mukaan tulo on nostanut Grand Courin yhdeksi Beaujolaisin legendaarisimmaksi tuottajaksi. Kokonaisuudessaan Dutraive omistaa 9 hehtaaria tarhoja cru Fleurien alueella jakautuen tilan ja kellarin ympärillä sijaitseviin 3 eri palstaan; Clos de la Grand Cour, Chapelle des Bois ja Champagne. Lisäksi Jean-Louisilla 1,6 hehtaarin kokoinen tarha cru Brouillyssa. Suurin osa tarhojen köynnöksistä ovat yli 40-vuotiaita ja osa jopa 70-vuotiaita. Pari vuotta sitten Jean-Louis aloitti uuden projektin yhdessä kolmen lapsensa kanssa, Famille Dutraive. Tähän sarjaan kuuluu viinejä Beaujolaisin sekä Etelä-Ranskassa sijaitsevan Languedocin alueelta. 

60 ikävuoden kieppeille oleva Jean-Louis on nöyrä maanviljelijä ja loistava esimerkki siitä mitä sana vigneron kuvastaa. Luomusertifikaatin hänen tila sai vuonna 2009 vaikka onkin toiminut täysin luomuperiaatteiden mukaisesti jo monia vuosia ennen virallista sertifikaattia. Sadonkorjuu tapahtuu aina manuaalisesti ja rypäleet kuljetetaan fermentointi-tankkeihin välittömästi korjuun jälkeen. Rypäleet käyvät luonnonhiivoilla matalassa lämpötilassa (semi-carbonic maceration) ilman sulfiitin lisäystä. Kuorikontakti kestää 15-30 päivää riippuen vuosikerran ja viinin tyylistä. Tämän jälkeen viini siirretään painovoiman avulla kellariin kypsymään puolesta vuodesta reilun vuoden ajaksi riippuen cuveesta. Jean-Louis käyttää pääosin vanhoja tammitynnyreitä kypsytykseen, mutta osa viineistä saa kypsyä sementti- ja terästankeissa. Sulfiitin lisäys on minimaalista (when necessary) ja usein sulfiittia ei lisätä ollenkaan. Viinejä ei kirkasteta eikä suodateta.

J-L Dutraive on saanut lempinimen 'Yoda of Beaujolais' ja jopa monet paljon maailmalla 'kuuluisammat' Beaujolaisin rokkistara natural-tuottajat ovat ottaneet mallia Jean-Lousin työskentelytavoista ja upeista viineistä. Tuottajien keskuudessa vallitsee syvä kunnioitus Dutraivea ja hänen viinejä kohtaan ja häntä pidetään yhtenä Beaujolaisin ja Gamay-lajikkeen tärkeimpänä referenssinä yhdessä Jules Chauvetin sekä muutaman muun uranuurtajan kanssa. Erityisesti Jean-Louis on toiminut esimerkkinä monille Beaujolaisin uuden sukupolven nuorille vigneroneille.

Tyylillisesti Dutraiven viinit ovat todella uniikkeja erityisesti aromimaailmansa sekä tekstuurinsa perusteella. Viinit ovat uskomattoman aromaattisia ja kauniita, sisältäen paljon raikkaan puhdasta Gamayn hedelmäisyyttä, eksoottista kukkaisuutta sekä mausteisuutta yhdistyen hapokkaan mineraaliseen makumaailmaan. Dutraiven viinit eivät kalpene muiden huippu Burgunderien rinnalla ja joku onkin joskus kuvaillut Dutraiven viinien muistuttavan jännällä tavalla tuoksultaan Morey St. Denis 1er Cru tai Grand Cru viinejä yhdistyen Volnayn viinien eleganttiin makumaailmaan.