Didier Dagueneau

Around the world

Off-Piste Wines

Most Wanted

Suomi

Hollola

Australia

Espanja

Chile

Maipo Valley

Etelä-Afrikka

Italia

Itävalta

Kreikka

Makedonia

Portugali

Ranska

Rhône

Alsace

Bourgogne

Languedoc-Roussillon

Bordeaux

Provence

Loire

Champagne

Chablis

Jura

Sud-Ouest

Bugey

Beaujolais

Bretagne

Normandia

Saksa

Slovakia

Zemianske Sady

Tšekki

Unkari

Tokaj-Hegyalja

USA

Uusi-Seelanti

Marlborough

Central Otago

Didier Dagueneau

Didier Dagueneau tunnetaan nimellä "Wild Man of Pouilly", ei pelkästään hänen krouvin ulkonäön vaan myös hänen ideoiden ja jyrkkien mielipiteiden takia. Hän on suututtanut käytöksellään monet hänen naapurinsa, mutta toisaalta myös ihastuttanut viinimaailmaa omalla persoonallisuudellaan ja upeilla viineillään. Dagueneau on loistava viinintekijänä ja ehdottomasti alueensa parhaita tuottajia, vaikka hän ei aloittanutkaan uraansa viinien parissa. Didier on pienestä saakka ollut intohimoinen moottoripyörä fanaatikko ja ennen viiniuransa alkua hän ajoikin nuorena kilpaa sivuvaunu-moottoripyörillä ympäri maailmaa vuosina 1978-1982. Talvisin hurjapäinen Didier ajoi myös kilpaa koiravaljakkokisoissa, mutta veri veti häntä takaisin kotikonnuilleen Pouilly-Fuméen viinin pariin ja vuonna 1982 hän perusti oman viinitalonsa.

Dagueneau on alusta saakka halunnut voimakkaasti nostaa Pouilly Fumen viinien mainetta rajoittamalla runsaasti satomääriään ja työskentelemällä tarhoillaan täysin manuaalisesti ilman traktoreita, hänen oma hevonen apunaan. Hänen työskentely filosofia sekä tarhoilla että kellarissa perustuu lähes sairaalloiseen perfektionismiin ja pienten detaljien hallitsemiseen. Dagueneau viettää suurimman osan ajastaan tarhoillaan ja hänen tiimissään viinitarhoilla työskentelee 1 henkilö per noin 1 hehtaari, jollaista toimintatapaa vaalitaan usein vain arvostetuimmilla viinitaloilla Burgundissa, mutta harvoin muualla Loiren laaksossa. Tila on toiminut jo vuodesta 1993 biodynaamisin periaattein ja ollut yksi biodynaamisen viininviljelyn edelläkävijöistä yhdessä Nicolas Jolyn ja Mark Angélin kanssa.

Dagueneau tuottaa pääosin valkoviinia Pouilly-Fumén alueelta, mutta 2000-luvun alussa hän lisäsi tuotantoonsa hieman valkoista Sancerrea sekä Juranconia. Talon viinit kypsyvät ranskalaisissa tammitynnyreissä ja tynnyreiden koko vaihtelee vuosikertojen sekä eri cuvéiden mukaan. Tyyliltään Dagueneaun viinit ovat todella intensiivisiä ja puhtaan raikkaita sekä kestävät todella pitkää kellarointia.

Didier Dagueneaun tarina on inspiroiva ja valloittava, mutta samalla myös todella traaginen. Hän kuoli Syyskuussa 2008 jouduttuaan pienlentokone-onnettomuuteen Cognacin alueen lähettyvillä, ollessaan vasta 52-vuotias. Vuodesta 2008 eteenpäin viinitaloa on hoitanut Didierin poika Louis Benjamin, joka on jatkanut kunniakkaasti isänsä aloittamaa Loiren viinien vallankumousta.