Gramona

Around the world

Off-Piste Wines

Most Wanted

Suomi

Hollola

Australia

Espanja

Chile

Maipo Valley

Etelä-Afrikka

Italia

Itävalta

Kreikka

Makedonia

Portugali

Ranska

Rhône

Alsace

Bourgogne

Languedoc-Roussillon

Bordeaux

Provence

Loire

Champagne

Chablis

Jura

Sud-Ouest

Bugey

Beaujolais

Bretagne

Normandia

Saksa

Slovakia

Zemianske Sady

Tšekki

Unkari

Tokaj-Hegyalja

USA

Uusi-Seelanti

Marlborough

Central Otago

Gramona

Gramonan viinitalo sijaitsee Sant Sadurni dAnoian kaupungissa Barcelonan lounaispuolella. Talon omistuksessa on noin 60 hehtaaria ja on täysin perheomistuksessa. Gramonan suku on toiminut viininviljelijöinä Penedèsin alueella jo 1800-luvun alusta lähtien. Talon kehitys kuohuviinituottajaksi sai alkunsa kun kahden viininviljelijäsuvun jäsenet, Pilar Batlle ja Bartolomé Gramona avioituivat vuonna 1913. 1921 lanseerattiin talon ensimmäinen kuohuviini. Perustajien avioliiton tuloksena syntyi viisi lasta, joista kolme on edelleen omistajina yhtiössä. Nykyään talon johdossa ovat serkukset Jaume ja Xavier Gramona. Jaume on merkittävä vaikuttaja Espanjan kuohuviinituotannon kehittämisessä, sillä hän toimii enologian professorina Tarragonan yliopistossa, erityisalueenaan juurikin kuohuviinien tuotanto. Gramona tunnetaan myös kuohumattomista viineistä, joita talo tuottaa mm. Muscat, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling ja Pinot Noir-lajikkeista.

Vuonna 2019 Gramona erosi D.O. Cavasta kahdeksan muun tuottajan kanssa jotka nykyään muodostavat Corpinnat-nimisen tuottajien yhteenliittymän. Corpinnat-kuohuviinit tehdään luomusertifioiduista rypäleistä, joista 75 prosenttia on omilta tarhoilta tai sopimusviljelijältä, jonka kanssa on toimittu vähintään kolme vuotta. Ne kerätään käsin ja vinifioidaan omalla tilalla. Jos ostorypäleitä käytetään, niistä maksetaan selvästi mediaania enemmän. Perusviinejä ei saa ostaa.

Corpinnat profiloituu kotoperäisillä lajikkeilla: vähintään 90 prosenttia on oltava Penedèsin rypäleitä eli Macabeuta, Xarel.loa, Parelladaa, Malvasiaa, Garnatxaa tai Monastrellia. Chardonnayn, Pinot Noirin ja Trepatin määrä halutaan pitää 10 prosentissa eikä Pinot Noiria saa enää käyttää roseekuohuviiniin. Corpinnat sallii kaksi punaista rypälettä, jotka DO Cava kieltää eli Sumollian ja Xarel.lo Vermellan.

Gramonan Corpinnat-kuohuviinit saavat kypsyä aina vähintään 18 kuukautta pullossa ennen korkinvaihtoa. Gramonan kuohuviinit ovat hyvin elegantteja ja poikkeukselliset raikkaita ja ne erottuvat tyyliltään selvästi yleensä hyvin hedelmäisistä ja joskus raskaista Cavoista. Tilan kokonaistuotanto on noin miljoona pulloa, joka jakautuu tasan viinien ja Corpinnat:n kesken. Gramona on siirtynyt kokonaan luomu- ja biodynaamiseen tuotantoon. Apunaan heillä ovat projektissa olleet kuuluisat ranskalaiset asiantuntijat Nicolas Joly ja Claude Bourguignon.

Gramona on pitkään toiminut luonnonmukaisen viljelyn pioneerinä Penedesin alueella. 2012 vuosikerran La Cuvée Gran Reserva on Gramonan ensimmäinen luomu-sertifioitu kuohuviini ja 2016 vuosikerrasta eteenpäin koko talon tuotanto on biodynaamisesti sertifioitua, Demeter sekä Biodyvin- sertifioinnein.