Hiruzta

Around the world

Off-Piste Wines

Most Wanted

Suomi

Hollola

Australia

Espanja

Chile

Maipo Valley

Etelä-Afrikka

Italia

Itävalta

Kreikka

Makedonia

Portugali

Ranska

Rhône

Alsace

Bourgogne

Languedoc-Roussillon

Bordeaux

Provence

Loire

Champagne

Chablis

Jura

Sud-Ouest

Bugey

Beaujolais

Bretagne

Normandia

Saksa

Slovakia

Zemianske Sady

Tšekki

Unkari

Tokaj-Hegyalja

USA

Uusi-Seelanti

Marlborough

Central Otago

Hiruzta

Kaikki Txakoli tehdään 95% Hondarribi Zuri -nimisestä rypälelajikkeesta, mutta itse Hondarribia-nimisessä kylässä oltiin jo luovuttu txakoli-perinteestä, kunnes Rekalden perhe perusti Hiruztan vuonna 2008. Hondarribiassa on tiettävästi viljelty viiniä kaupallisessa mielessä jo vuonna 1186 ja nimenomaan txakoli vuodesta 1592, mutta jo 1700-luvulla sen kaupallisesta viljelystä on luovuttu. Getarian alueen Txakoli sai DO:n vuonna 1989 ja sen seurauksena laatuun on panostettu hyvin tuloksin. Viljelyalakin on kasvanut 60 hehtaarista 177 hehtaariin sittemmin. Baskimaalla käydessä ei voi olla törmäämättä paikallisille rakkaaseen kepeään ja hapokkaaseen valkoviiniin, joka on perinteisesti kaadettu kuplia kirvoittavan kaatonokan läpi. Hiruztan ote on kuitenkin modernimpi, sillä he suosittelevat viiniensä tarjoilua tavallisen valkoviinin tavoin, vaikkakin hyvin kylmäksi viilennettynä. 

Hiruztan ensimmäinen myyntiin tullut vuosikerta 2011 otettiin hyvin vastaan ja he ovat niittäneet mainetta alueen muilta tuottajilta getariako txakolinan modernisoijana. Viljelysmaita Hiruztalla on 10 hehtaaria ja ne sijaitsevat Jaizkibel-vuoren suojassa aivan Ranskan rajan tuntumassa vain pari kilometriä merenrannasta. Tuotannossa on 85% Hondarribi Zuri & Hondarribi Beltz ja 15% Gros Manseng & Riesling. Kuuluisa enologi Ana Martín Onzain on kerännyt kokemusta valkoviinien, eritoten txakolin valmistuksesta ja on avainhenkilö Hiruzta-projektin toteutuksessa, jonka suunnitelmat kantavat pitkälle tulevaisuuteen.