Luigi Pira
Piran perhe on viljellyt köynnöksiä Serralunga d'Alban kuuluisilla kukkuloilla jo 1800-luvulta lähtien. Perhe myi aikoinaan pääosin satonsa ja viininsä paikallisille isommille tuottajille ja osuuskunnalle, jotka etsivät huippulaatua. Mutta 90-luvun alussa Luigi Pira päätti yhdessä poikansa Gianpaolon kanssa keskittyä vain oman viinin valmistukseen perheen nimellä ja Piran ensimmäinen oma Barolo julkaistiin 1993 vuosikerrasta. Tästä alkoi Piran nousujohteinen tie Barolon huipputuottajien joukkoon. Tällä hetkellä Gianpaolo vastaa kellarityöskentelystä ja hänen veljensä Romolo vastaa tarhatyöskentelystä yhdessä heidän isän Luigin kanssa. Pira omistaa 13 ha viinitarhoja Serralungassa. Tarhoilla viljellään pääosin Nebbioloa mutta myös pieniä määriä Dolcettoa sekä Barberaa. Perheellä on palstoja kolmella arvostetulla Serralungan cru-tarhalla: Margheria, Marenca sekä Rionda. Kokonaistuotanto on pientä ollen n. 50 000 pulloa vuosittain. Työskentely viinitarhoilla tapahtuu mahdollisimman luonnonmukaisesti ja luonnonmukaista ekosysteemiä ylläpitäen. Käytössä on luomu - ja biodynaamisia viljelytekniikoita. Kellarissa viininvalmistukseen pyritään puuttumaan mahdollisimman vähän. Riippuen cuveesta, viinit kypsyvät joko pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä tai perinteisissä suurikokoisissa Slavonialaisissa tammi-foudreissa. Piran viinit ovat tyypillisiä Serralungan viinejä, todella intensiiviä ja voimakkaita. Viinit vaativat aikaa ja palkitsevat kärsivällisen viiniystävän moninkertaisesti. “One of Piedmont’s superstars… these are wines of extraordinary complexity and breathtaking richness. The spectacular offerings from Pira ’s vineyards in and around Serralunga d’Alba are among the more riveting examples.” – Robert Parker