Martin Muthenthaler

Wachau / Itävalta
Image of the producer

Muthenthalerin perheellä on aina ollut viinitarhoja, mutta rypäleet myytiin paikalliselle osuuskunnalle, kunnes Martin otti haltuun perheen 3,3 ha viinitarhat Spitzin kylän lähettyviltä läntisessä Wachaussa vuonna 2006. Tätä ennen hän työskenteli yli 20 vuotta Domäne Wachaulla kuorma-auton kuljettajana, eikä hänellä ollut minkäänlaista ammattikokemusta viininviljelystä tai -valmistuksesta. Aluksi tavoitteena oli tehdä klassista hyvää perusviiniä oman Buschenschankin (local taverna) tarpeita varten, mutta parin vuoden kokemuksen jälkeen hän päätti keskittyä vain viininviljelyyn ja -valmistukseen.

Nykyisin tarhoja on yhteensä jo 6 ha 13 eri tarhalla. Muthenthalerin tarhat sijaitsevat Elsarn am Jauerlingin kylässä, joka sijaitsee todella viileällä ja karun kivisellä Spitzer Grabenin (Spitzin laakso) ala-alueella, kaukana Tonavasta. Perinteisesti alueella oli haasteellista saada vuosittain kypsää satoa, mutta ilmaston lämpenemisen myötä monet huipputuottajat ovat hankkineet palstoja alueelta, huomattuaan alueen viinien poikkeuksellisen raikkauden, eloisan hapokkuuden sekä elegantin luonteen jopa kuumimpina vuosina.

Martinin viinitarhat jakautuvat pieniin palstoihin, joiden maaperä vaihtelee merkittävästi palstasta toiseen. Grüner Veltliner kasvaa pääosin savipitoisemmilla palstoilla rinteiden alaosissa, Riesling puolestaan enemmän kuivilla rinnepalstoilla, jossa maaperä on liuskekiveä.

Martin keskittyy Burgundin innoittamana pääosin yhden palstan viineihin, manuaaliseen työskentelyyn, ja palstaviinien kohdalla maltilliseen tammikypsytykseen. Esikuvia löytyy kuitenkin myös Saksasta; Martin ajatteli, että jos Moselissa onnistuu viljely luomumenetelmin, se varmasti onnistuisi Spitzer Grabenissakin, vastoin paikallisten varoituksia. Parin vuoden kokeilujen jälkeen kaikilla tarhoilla siirryttiin luomuviljelyyn vuodesta 2010 alkaen.

Tärkeimmäksi viinimentorikseen Martin on maininnut kuuluisan Veyder-Malberg viinitalon Peterin (aka Peter Pan), jolta Martin sai aloittaessaan paljon vinkkejä erityisesti puhdaspiirteisten viinien valmistukseen mahdollisimman luonnonmukaisesti.

Martin ei halua kuulua Vinea Wachau -järjestöön, koska luokitus perustuu käytännössä vain alkoholiprosentin määrittämiin tasoihin, mikä on ristiriidassa hänen oman filosofian kanssa. Muthenthalerin viinien alkoholiprosentit pyörivät 9-12% välillä ja harvoin ylittävät edes 12,5% tasoa. Viinit kuvastavat erittäin hyvin kasvualustaansa ja niistä löytyy herkkyyden lisäksi todella paljon luonnetta ja kompleksisuutta ja hapokkuutta.

Viinikerho le Wine Club

Sukella viinien maailmaan aivan uudella tavalla. Liity joukkoomme ja saat ainutlaatuista tietoa sekä kutsuja erityistapahtumiin. Anna viiniseikkailusi kohota uusiin korkeuksiin!