Martin Muthenthaler

Wachau / Itävalta
Image of the producer

Martin Muthenthaler aloitti oman varsinaisen viinitarinansa vuonna 2006 ilman minkäänlaista ammattikokemusta viininviljelystä tai - valmistuksesta. Ennen oman viinitalon perustamista Martin työskenteli yli 20 vuotta Domäne Wachaulla kuorma-auton kuljettajana. Martinin perheellä on aina ollut viinitarhoja, mutta rypäleet on ennen myyty paikalliselle osuuskunnalle. Aluksi Martinin tavoitteena oli tehdä hyvää klassista viiniä hänen oman Buschenschankin (local taverna) tarpeita varten, mutta parin vuoden kokemuksen jälkeen hän päätti keskittyä pelkästään viininviljelyyn ja -valmistukseen.

Vuonna 2006 Martin otti haltuun perheen 3,3ha viinitarhat Wachau länsiosasta Spitz kylän lähettyviltä. Itse asiassa hänen viinitilansa ja tarhansa sijaitsevat melko kaukana Danube-joen varrelta Elsarn am Jauerlingin kylässä, joka sijaitsee todella viileällä ja karun kivisellä Spitzer Grabenin ala-alueella. Aikoinaan tällä alueella oli todella vaikeaa saada vuosittain kypsää satoa, mutta nykyään ilmaston lämpenemisen myötä monet huipputuottajat ovat hankkineet palstoja näiltä main Wachau:ta huomaten alueen viinien poikkeuksellisen raikkauden, eloisan hapokkuuden sekä elegantit ominaispiirteet, jopa kuumina vuosina.

Martin on aina lähestynyt viinejään Burgundin tavalla, keskittyen pääosin yhden palstan viineihin, manuaaliseen työskentelyyn sekä tammitynnyrikypsytyksen käyttämiseen. Luomu-viljely tuli mukaan kuvioihin vuonna 2010, heti parin ensimmäisen 'harjoitus' ja testivuoden jälkeen. Martin ajatteli, että jos kuuluisalla Moselin viinialueellakin voidaan viljellä luomumenetelmin, niin miksei se voisi onnistua Spitzer Grabenissakin. Martin mainitsee hänen tärkeimmäksi viinimentorikseen kuuluisan Veyder-Malberg viinitalon vetäjän Peterin (aka Peter Pan). Peterin kautta Martin sai paljon vinkkejä erityisesti puhdaspiirteisten viinien valmistukseen mahdollisimman luonnonmukaisesti.

Martinin viinitarhat ovat jakautuneet hyvin pieniin palstoihin ja maaperä vaihtelee hyvin paljon palstasta toiseen. Grüner Veltliner kasvaa enemmän savimaassa rinteiden alaosissa. Riesling köynnökset sijaitsevat enemmän kuivilla rinnepalstoilla, jossa maaperä on liuskekiveä.

Martin Muthenthalerin viinit eivät kuulu Vinea Wachau -luokitukseen, koska luokitus käytännössä perustuu vain alkoholiprosentin määrittämiin tasoihin. Martinin viinien alkoholiprosentit pyörivät 9-12% välillä ja harvoin ylittävät edes 12,5% tasoa. Viinit kuvastavat erittäin hyvin kasvualustaansa ja niistä löytyy herkkyyden lisäksi todella paljon luonnetta ja kompleksisuutta (ja hapokkuutta!).

Viinikerho le Wine Club

Sukella viinien maailmaan aivan uudella tavalla. Liity joukkoomme ja saat ainutlaatuista tietoa sekä kutsuja erityistapahtumiin. Anna viiniseikkailusi kohota uusiin korkeuksiin!